Zabrala na vyčíňajúce gangy sila? Po štyroch dňoch je v uliciach pokoj

Posilneným jednotkám britskej polície sa v Londýne i v ďalších mestách po štyroch nepokojných nociach darí udržať pokoj. Na južnom predmestí metropoly Eltham ľudia na policajtov hádzali predmety, skupinu asi 150 mužov ale polícia rozprášila a k väčším stretom nedošlo.

11.08.2011 07:34
Veľká Británia, gangy, nepokoje Foto:
V uliciach britských miest hliadkuje o 10-tisíc viac policajtov, na vyčíňajúce gangy to zrejme zaberá.
debata (7)

V druhom najväčšom anglickom meste Birmingham sa v stredu večer zišli stovky ľudí, aby si uctili pamiatku troch mužov, ktorí tu zomreli po náraze autom. Podľa miestnych išlo o mužov vo veku od 21 do 31 rokov, ktorí boli členmi juhoázijskej menšiny žijúcej v meste a vo svojej štvrti hliadkovali pred vandalmi. Vigília sa odohrala v pokojnom duchu. Polícia vyšetruje prípad ako vraždu a zadržala 32-ročného podozrivého.

Po druhej hodine nadránom (3:00 stredoeurópskeho času) to vyzeralo tak, že policajným jednotkám sa v celej krajine darí udržať poriadok – prvýkrát od soboty, kedy nepokoje prepukli. Odvtedy zadržali asi 1 100 ľudí. Len v Londýne počet zadržaných podľa Scotland Yardu stúpol na 820 a 279 ľudí bolo obvinených.

Štyri dni vandalizmu okrem mestských štvrtí zanechali spúšť aj v radách záchranárov, ktorí boli veľmi preťažení a nestíhali reagovať na tiesňové volania. Väzobné cely sa zaplnili. V Londýne zostali tri súdy v prevádzke po celú noc, aby sa zaoberali desiatkami obvinení z výtržníctva a vlámania.

Premiér David Cameron v stredu vo vyhlásení po stretnutí krízového štábu sľúbil, že nenechá zvíťaziť „kultúru strachu“ a varoval, že vláda proti násilníkom použije tvrdé opatrenia. Už v utorok vyslal do ulíc 16-tisíc policajtov, o 10-tisíc viac ako deň predtým. Pre nepokoje v britských mestách sa vo štvrtok mimoriadne zíde parlament.

7 debata chyba