Český chirurg robí zázraky. Američanke po útoku opice vrátil tvár

Američanka Charly Nashová, ktorej tím českého chirurga Bohdana Pomahača v bostonskej nemocnici v máji transplantoval tvár, prvýkrát odhalila svoj nový zjav verejnosti.

11.08.2011 16:41
Charla Nashová Foto:
Charla Nashová po transplantácii tváre..
debata (4)

V televíznom programe NBC Today povedala, že sa teší, keď bude môcť robiť veci, ktoré predtým považovala za samozrejmé – cítiť vôňu ruží, vnímať chuť jedla a dýchať nosom.

Nashovú v roku 2009 napadol a znetvoril 90-kilogramový šimpanz, ktorého jej kamarátka chovala ako domáce zviera. Šimpanz Nashovej odtrhol z tváre nos, pery a očné viečka a navyše jej odtrhol obe ruky. Lekári neskôr museli žene odobrať oči, ktoré zviera vážne poškodilo.

Charla Nashová tesne po útoku šimpanza…

„Začínam vnímať svoju čeľusť a bradu,“ povedala Nashová. „A môžem pohnúť ústami a usmiať sa. Som síce stále ešte slabá, ale každým dňom sa cítim silnejší,“ dodala.

Dcéra Nashovej v relácii povedala, že je zo zdravotného stavu svojej matky nadšená. „Je skvelé vidieť tak veľké pokroky a jej šťastie, ktoré tu predtým nebolo,“ povedala. „Podľa mňa sa nemôže dočkať úplného zotavenia. Zlepšuje sa v hovorení a začína jesť,“ doplnila.

Prvé jedlo, ktoré si Nashová po operácii dala, boli vajíčka so syrom. Pred operáciou mohla jesť len tekutú stravu pomocou slamky.

Nashovej ešte stále chýbajú ruky, ktoré jej šimpanz odtrhol. Lekári sa ich jej pokúsili transplantovať súčasne s tvárou, kvôli pooperačným komplikáciám ich ale neskôr museli znovu odobrať.

Nashová bola v Spojených štátoch tretím človekom, ktorý podstúpil úplnú transplantáciu tváre. Všetky transplantácie vykonal Pomahačov lekársky tím.

Bohdan Pomahač sa narodil v Ostrave a vyštudoval na lekárskej fakulte Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonskej nemocnice, ktorá patrí niekoľko rokov medzi desať najlepších nemocníc v USA, prišiel na chirurgickú prax v roku 1996.

Transplantácie tváre tu jeho tím realizuje v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonskej nemocnici venoval 3,4 milióna dolárov na výskum transplantácií, počas ktorého by mali lekári dať novú tvár piatim ľuďom.

Takto vyzerala Charla Nashová v roku 2008.

4 debata chyba