Atmosféra pred pochodom hustne, Klausa označili za homosexuála

Emócie pred historicky prvým pochodom homosexuálov Prahou sa stupňujú. Gay Pride, ktorý sa uskutoční v sobotu, sa stretol s kritikou českej prezidentskej kancelárie vrátane vicekancelára Petra Hájka i samotného prezidenta Václava Klausa.

12.08.2011 08:16
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (15)

Ten varoval pred šíriacim sa homosexualizmom a neskôr napadol veľvyslancov, ktorí podporili konanie pochodu. Vo štvrtkovom vydaní časopisu Instikt sa však do Klausa ´obul´ šéfredaktor časopisu pre gejov Jakub Starý. Práve jeho časopis Lui stál za koncom politickej kariéry bývalého českého premiéra Mirka Topolánka.

„Trúfam si povedať, že pán Klaus je homosexuál, ale ja som homosexualista. Dôkazy nemám, ale my máme taký gejradar – to je slovo odvodené od slova radar, je to určitá zmes signálov, ktoré vnímame,“ povedal šéfredaktor časopisu pre gejov. Starý neostal nič dlžný ani Hájekovi, ktorého nazval fašistom a pokrytcom. Jeho časopis Lui preslávil minuloročný neformálny rozhovor s Topolánkom, ktorý sa nevhodne vyjadril o homosexuáloch, židoch i vtedajšom premiérovi Janovi Fischerovi. Topolánek nakoniec z politiky odišiel.

Praha sa v sobotu stane dejiskom historicky prvého pochodu neheterosexuálnych osôb, ktorý je súčasťou štvordňového Festivalu Tolerancie – Prague Pride. Ten odštartuje z Námestia republiky a trasa povedie cez Václavské námestie, Národnú třídu a vyvrcholí hudobným festivalom na Streleckom ostrove na rieke Vltava.

Praha patrí medzi posledné európske mestá, kde sa pochod neheterosexuálnych osôb ešte nekonal a to napriek liberálnym postojom českej spoločnosti. Česká metropola chce nadviazať na ďalšie veľkomestá na starom kontinente, ktoré sa inšpirovali historicky prvým Gay Pride. Ten sa konal v roku 1969 v USA..

15 debata chyba