Putin vylovil 1 500-ročné amfory, na senzácii sa všetci smejú

Posledný počin ruského premiéra Vladimira Putina, ktorý po ponorení do vĺn Čierneho mora pri niekdajšej starovekej osade Fanagoria hneď našiel dve antické amfory, budí na ruskom internete skôr posmech ako obdiv. "Dve amfory zo šiesteho storočia prekvapivo našli v hĺbke dvoch metrov ruského premiéra s dýchacím prístrojom," znie jeden z vtipov.

12.08.2011 10:33
Vladimir Putin, amfora Foto:
Úlovok Vladimira Putina vzbudzuje úsmev na perách.
debata (13)

Blogeri sa pozastavujú nad tým, že nádoby ani po 15 storočiach na morskom dne neobrástli riasami a kôrovcami, ale vyzerali ako „čistučké múzejné exempláre“. A predsa po takom dlhom pobyte vo vode nemožno hlinené džbány uchopiť za uchá a prenášať ich, ako to urobil Putin, pretože by sa hneď odtrhli.

Premiérov nález vraj pripomína jednu sovietsku filmovú komédiu, v ktorej hrdina pri rybárčení s klientom tajne pod hladinou napichuje na háčik vopred zakúpenú rybu. Iní posmievači sa zasa rozpamätali na zážitky z čítania knižky Lazara Lagina, v ktorej sovietsky pionier Volk Kostylkov vyslobodí rozprávkového džina Chottabyča z hlineného džbánu – a ako sa pritom objavili titulky v novinách „Pionier pomohol vede!“.

Sám premiér po tom, čo sa vynoril z mora pri Tamanskom polostrove aj s antickým riadom v rukách, tvrdil, že amfory na neho čakali na dne už od 6. storočia. „Samozrejme, chlapi mi ukázali, kde by bolo najlepšie sa ponoriť,“ poznamenal na adresu archeologického sprievodu. Už skôr Putin svoje početné úspechy v mnohých rolách objasňoval jednoducho tým, že je „človek šťasteny“.

Ale podľa blogera Arkadija Babčenka premiér rozpráva rozprávky. „Na Tamanský polostrov som roky jazdil s archeologickými expedíciami. Všetko je tam už preskúmané, prekopané a preplaváné. Amfor je tam skutočne plný vagón, ale pod pieskom. Za 1 500 rokov ich piesok nemôže nezaniesť. Ale príde Vova (zdrobnenina od Vladimir) a na najnavštevovanejšom mieste, v hĺbke pár metrov, hneď nájde dve amfory. Bez jedinej mušle a riasy. Nezasypané pieskom. nepovšimnuté turistami, hľadačmi pokladov, archeológmi … “

„Takéto úspechy riadiacich kádrov sa spravidla musia veľmi starostlivo pripraviť. Ale s usporadúvaním úspechov sa ešte za sovietskych čias podarilo nahromadiť obrovské skúsenosti,“ vyhlásil politológ Stanislav Belkovskij v rádiu Kommersant. Zatiaľ čo sovietski vodcovia dokázali aj v poriadne rozjarenom stave zasiahnuť zver aj na obrovské vzdialenosti, za Putina sa tieto technológie rozšírili aj do ďalších sfér.

Situácia dospela tak ďaleko, že premiéra sa musel zastať aj hlavný expert archeologického ústavu akadémie vied. „Fanagoria je najväčšie stredisko antickej civilizácie na juhu Ruska. To, že tam našiel amfory, nie je nič neobvyklé. Mal šťastie. Ale je to miesto, kde sa nedá niečo nenájsť,“ tvrdí Gennadij Košelenko.

Ale blog rozhlasovej stanice Sloboda, zasvätený pochabosti svetových vodcov, vypočítal, čo by potápač-archeológ Putin ešte mohol z hlbín vyloviť: ruky slávnej antickej sochy Venuše, odznak gruzínskeho prezidenta a zaprisahaného nepriateľa Moskvy Michaila Saakašviliho s nápisom " Milujem Putina ", študentský referát nacionalistu Vladimira Žirinovského o multikultura­lizme, sadomasochistické hračky čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, daňové priznanie väzneného ropného magnáta Michaila Chodorkovského, či tajný priechod posledného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova z Kremľa do bufetu v centrále americkej tajnej služby CIA v Langley.

13 debata chyba