Zomrel český protikomunistický odbojár Mašín

Ctirad Mašín, ktorý viedol v 50. rokoch ozbrojený boj proti československému komunistickému režimu, zomrel v sobotu v Spojených štátoch. Česká televízia ČT 24 informovala, že Mašín skonal vo veku 81 rokov po ťažkej chorobe v nemocnici v Clevelande.

13.08.2011 19:33
Ctirad Mašín Foto:
Nedatovaná snímka Ctirada Mašína, jedného z českých odbojárov, ktorí viedli ozbrojený odpor proti komunistickému režimu.
debata (131)

Skupinu bratov Mašínovcov viedli Ctirad Mašín, Jozef Mašín a Milan Paumer. Ich ozbrojený boj proti komunistickému režimu vyvrcholil v roku 1953 útekom na Západ, pri ktorom zabili šesť ľudí, dvoch policajtov a pokladníka v bývalom Československu a troch príslušníkov východonemeckých bezpečnostných síl.

Mašínovcom a Milanovi Paumerovi sa útek podaril, no ich dvoch kolegov zajali východní Nemci a vydali ich do Československa, kde ich komunisti popravili. V boľševickom väzení zomrela aj matka Mašínovcov, ktorá pritom s ich aktivitou nemala nič spoločného.

Bratia Mašínovci v marci 2008 dostali od premiéra Mirka Topolánka plaketu predsedu vlády. Ctirad a Jozef Mašínovci boli synmi generála Jozefa Mašína, ktorý patril k ilegálnej skupine Obrana národa. V roku 1942 ho popravili nacisti.

131 debata chyba