Gorbačov: Jeľcina som mal poslať do nejakej banánovej republiky

Bývalý prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov potvrdil, že bývalý americký prezident George Bush starší ho varoval pred sprisahaním, ktoré proti nemu v roku 1991 chystali lídri komunistickej strany.

15.08.2011 12:29
Michail Gorbačov Foto:
Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov
debata (29)

Posledný líder dnes už neexistujúceho bloku sa tak vyjadril pre pondelkové vydanie ruského denníka Rossijskaja Gazeta pri príležitosti 20. výročia pokusu uchopiť moc komunistami. Bush senior mal svojho vtedajšieho náprotivka varovať niekoľko týždňov pred vypuknutím puču.

„Bush mi telefonoval. Citoval mi informácie od vtedajšieho primátora Moskvy Gavrila Popova,“ priznal Gorbačov, ktorý však Bushovi neveril, lebo „by to museli byť idioti“, keby chceli uchopiť moc silou v čase prebiehajúcich radikálnych reforiem v Sovietskom zväze. „Nanešťastie, oni idiotmi naozaj boli,“ uviedol laureát Nobelovej ceny mieru.

Proti Gorbačovovi sa v auguste 1991 postavili špičky vládnej komunistickej strany vrátane šéfa tajnej služby KGB a viceprezidenta Sovietskeho zväzu. Stalo sa tak počas Gorbačovovej dovolenky pri Čiernom mori. Na neho samotného uvalili domáce väzenie. „Nemal som vtedy ísť na dovolenku, bola to chyba,“ priznal pre denník 20 rokov po turbulentných udalostiach.

Pokus o prevrat trval tri dni a následne sa moci chopil budúci prvý prezident Ruskej federácie Boris Jeľcin, aby o niekoľko mesiacov neskôr poslal Sovietsky zväz do histórie. Gorbačov tvrdí, že mnohonárodný celok rozpustiť neplánoval. „Jeľcin bol veľmi hladný po moci. Mal som ho poslať do nejakej banánovej republiky ako veľvyslanca,“ dodal posledný líder Sovietskeho zväzu na margo predchodcu Vladimira Putina v kresle ruského prezidenta.

29 debata chyba