Študenti v Česku majú splácať školné do päťdesiatky

Školné bude od roku 2014, maximálne 10-tisíc českých korún (410 eur) za semester. To je plán ministra školstva Josefa Dobeša. Zároveň by však mali študenti možnosť si na školné požičať a potom získať odklad splátok. Podľa denníka Mladá fronta Dnes by pôžičku mohli ľudia splácať, až keď v zamestnaní dosiahnu priemernú mzdu. V prípade, že by sa im to do určitého veku nepodarí, podľa návrhu by neplatili vôbec.

17.08.2011 08:39
škola, univerzita, študenti, knižnica, knihy,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Opakovane sa môže prestať splácať v prípade, že plat klesne pod hranicu priemernej mzdy,“ uviedol pre Mf Dnes Ivan Wilhelm, námestník ministra školstva pre výskum a vysoké školstvo. „V každom prípade sa bude splácať len do dovŕšenia päťdesiatky. Ak sa dovtedy pôžička neuhradí, nesplatená časť sa odpustí,“ tvrdí Wilhelm, ktorý je bývalý rektor Karlovej univerzity.

Denník Právo tvrdí, že systém bude fungovať tak, že školám za študentov, ktorí si nebudú môcť dovoliť školné, zaplatia banky. Tie by dostali štátnu záruku. Splátky by bankám začali plynúť až po skončení štúdia žiakov, ktorí si zobrali pôžičku.

„Samotná vysoká škola rozhodne o výške školného do hranice 10-tisíc korún,“ tvrdí Wilhelm. „To sa môže líšiť pre jednotlivé vysoké školy, ďalej v rámci vysokých škôl pre rôzne študijné odbory a môže sa v priebehu času meniť. Okrem toho môže vysoká škola v odôvodnenom prípade študentovi školné znížiť alebo odpustiť,“ citovala Mf Dnes Wilhelma.

„Školné umožňuje, aby sa študenti podieľali na vytváraní svojej kariéry. Môže byť mechanizmom, ktorý by ich nasmeroval, že si majú vyberať. V prípade, že si človek niečo musí zaplatiť, azda bude zvažovať aj to, v akom odbore bude študovať. Teda sa možno bude pozerať na to, ako sa dá uplatniť na trhu práce,“ povedal pre Pravdu český odborník na vysoké školstvo Aleš Vlk.

„Nie som si celkom istý, či to bude fungovať v tom zmysle, že keď si za školu niekto zaplatí, bude požadovať i kvalitu. Už dnes na súkromných vysokých školách vidíme, že žiaci skôr dávajú peniaze za poskytnutý servis, ale výučba je všade rovnaká,“ pripomína Vlk, ktorý pracoval ako poradca ministerstva školstva.

Podľa odborníka je jednoducho potrebné hľadať možnosti, ako dostať do školstva viac peňazí. „Ak sa však školné nasadí do zlého systému, neznamená nič. A sú krajiny, ktoré touto cestou nepôjdu,“ pripomína Vlk.

V Česku na verejných vysokých školách študuje viac ako 16-tisíc Slovákov. Vlk však nepredpokladá, že by ich prípadné zavedenie školného úplne odradilo. „Zdá sa, že Slováci stále vnímajú české školstvo trocha lepšie ako vlastné,“ povedal expert.

Školné v akejkoľvek forme zatiaľ odmieta ľavicová opozícia. „Pokiaľ ČSSD prevezme po ďalších voľbách vládnu zodpovednosť, bude trvať na zrušení tohto kroku,“ povedal pre denník Právo tieňový minister školstva za sociálnu demokraciu Marcel Chládek.

Voľby v riadnom termíne majú byť v Česku v roku 2014. Podľa súčasných prieskumov verejnej mienky by ich sociálni demokrati jednoznačne vyhrali.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba