NATO: V Líbyi čelíme katastrofickému úspechu

Líbyjský konflikt je podľa vzbúrencov v záverečnej etape. V ich centre, v Bengázi, počuť dokonca vyhlásenia, podľa ktorých po šiestich mesiacoch občianskej vojny a za asistencie NATO padne do troch týždňov Tripolis - bašta plukovníka Muammara Kaddáfího. V bruselskej centrále aliancie po takýchto vyjadreniach, obrazne povedané, prebieha mráz po chrbte. Podľa generálov aliancie vláda v Bengázi nie je po prípadnom páde Kaddáfího pripravená prevziať moc. Ako zdôraznil nemenovaný diplomat, víťazstvo odporcov režimu by bolo v súčasnosti najhorším možným scenárom.

18.08.2011 08:06
Líbya, rebeli, povstalci Foto:
Líbyjskí povstalci
debata (16)

„V NATO sa teraz povráva, že v Líbyi čelíme katastrofickému úspechu. A ak nie katastrofickému, tak chaotickému, pretože opozícia nie je pripravená vládnuť a po Kaddáfího odchode nastane mocenské vákuum,“ povedal pre The Times vysokopostavený diplomat z aliancie. Navyše podľa niektorých analytikov, ak by plukovníkovi oponenti boli aj schopní boj vyhrať, obrovské krviprelievanie môže vyvolať pocity krivdy a nevraživosti, pre ktoré by sa hlavné mesto a možno aj celá krajina mohli stať neovládateľnými.

Dnes existujú podľa odborníkov tri možné scenáre ďalšieho vývoja. Od odrezania Tripolisu od okolitého sveta cez povstanie Kaddáfího oponentov priamo v metropole až po najhorší variant – bitku o Tripolis. V prvom prípade má však plukovník ešte dosť síl čeliť vzbúrencom. V tom druhom treba veľa času, kým sa v Tripolise dostane k slovu nejaké ilegálne hnutie. A o treťom už bola reč.

Pred zaslepenosťou z víťazstva vystríhajú napríklad aj existujúce hlboké rozpory v samotnej Prechodnej národnej rade (PNR). Ukázalo sa to najnovšie minulý mesiac. Veliteľa povstaleckých jednotiek Abdala Fataha Júnisa vtedy zastrelili vlastní ľudia. Doteraz neobjasnená vražda vyústila do pádu dočasného kabinetu a nový zatiaľ nevznikol. Rozpory potvrdzuje aj vyhlásenie jedného z veliteľov, ktorý žiada zriadenie dočasnej vlády po Kaddáfího páde, ktorá by riadila krajinu do volieb a mala by v nej širšie zastúpenie západná polovica Líbye. „V Bengázi sa za každú cenu usilujú udržať svoje pozície. Ibaže toto je revolúcia. Neobetujeme predsa tisíce ľudských životov len preto, aby nám vládli politici tohto druhu,“ nešetrí nemenovaný bojovník kritikou na adresu centra vzbúrencov.

„Neexistuje žiadna štruktúra PNR, žiadna výkonná komisia, nič nefunguje, ako má. Ak by dnes padol Tripolis, tak by to bol najhorší možný scenár, pretože v Bengázi niet nikoho, kto by riadil krajinu,“ citujú britské noviny západného diplomata pracujúceho v bašte vzbúrencov. Ako zdôraznil, spojenci výrazne podcenili úlohu islamistov a tradičných kmeňov a namiesto toho dali na liberálov vzdelaných na západných univerzitách. Vedenie rebelantov napriek tomu odmieta akékoľvek obavy z mocenského vákua. „Výkonnú komisiu vytvoríme v najbližších dňoch,“ vyhlásil Abdul Hafíz Ghoga, podpredseda PNR.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba