Kaddáfího syn Sajf Islam je na slobode. Tvrdí, že otec je v Líbyi

Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf Islam, o ktorom o opozícia v pondelok tvrdila, že ho zajala, je na slobode. Objavil sa v noci v Tripolise so svojimi stúpencami. Prišiel do hotela Rixos, v ktorom sú ubytovaní zahraniční novinár. Podobne ako v minulosti podal vlastný a od opozičného úplne odlišný popis situácie. Vláda vraj v boji proti povstalcom víťazí. Povstalecké vedenie vyzeralo, že je zo Sajfovho vystúpenia na slobode šokované.

23.08.2011 08:14 , aktualizované: 10:13
Sajf Islam Kaddáfí Foto:
Sajf Islám Kaddáfí ukazuje znak víťazstva. Kaddáfího syn, ktorého podľa predchádzajúcich správ mali zadržať líbyjskí povstalci, sa v noci nadnes objavil v hoteli Rixos v líbyjskom hlavnom meste a stretol sa so zahraničnými novinármi.
debata (23)

Televízne kamery snímali usmievajúceho sa Sajfa, ako máva päsťou vo vzduchu a podáva si ruku so stúpencami. Sajf Islam zaviedol novinárov do otcovho stráženého sídla Báb al-Azízíja. „Rebelantom sme zlomili väzy. Bola to pasca. Teraz víťazíme,“ vyhlásil.

Opozícia tvrdila, že v nedeľu zajali Kaddáfího synov Saadího, Muhammad a Sajfa Islama, kým ich bratia Mutasim a Chámis boli so svojím otcom ukrytí v rezidencii v Tripolise. Televízia Al-Džazíra potom oznámila, že najstaršiemu Muhammadovi sa s pomocou jeho stúpencov podarilo zo zajatia utiecť, kým Chámisa zrejme našli mŕtveho. O Sajfovom zatknutí informoval v pondelok aj Medzinárodný trestný tribunál.

Televízia Al-Džazíra poukázala na to, že Sajfovo objavenie sa medzi zahraničnými novinármi značne poškodí vierohodnosť výrokov líbyjskej opozície.

Sajf Islam tiež vyhlásil, že Tripolis má v rukách vláda a že si zo zatykača, ktorý Medzinárodný trestný tribunál vydal na neho a jeho otca, ťažkú hlavu nerobí. Kaddáfí sa na verejnosti neobjavil od víkendu, keď opozičné jednotky vošli do Tripolisu. Sajf Islam na otázku, či je jeho otec v bezpečí, odpovedal: „Samozrejme“. Zároveň potvrdil, že Muammar Kaddáfí je v Líbyi. Podľa jedného z novinárov nie je jasné, či Sajfa Islama zajali a dostal sa na slobodu, alebo k zajatiu vôbec nedošlo.

Cesta, na ktorú Kaddáfího syn novinárov zobral, viedla cez oblasti, o ktorých je známe, že sú v Kaddáfího moci – okolím Rixosu a dvoma štvrťami, z ktorých jednou je Báb al-Azízíja. Tam najmenej stovka mužov stála v rade so zbraňou k obrane režimu. Sajf Islam oblasťami prechádzal v bielej limuzíne. S niektorými stúpencami si potriasol rukou. „Vyhráme, pretože ľudia sú s nami. Preto vyhráme,“ povedal.

Podľa korešpondenta BBC vôbec nie je jasné, kto má v líbyjskej metropole skutočne navrch.

Čo čaká Líbyjčanov po páde Kaddáfího?

**1. Scenár optimistický:
** Vládu v krajine vezmú do rúk samotní Líbyjčania. Niektorí sa síce vrátia do vlasti z Európy, USA, ale aj arabských krajín, ale v prvej etape bude na stabilizáciu Líbye dohliadať Európa a Arabská liga pod mandátom BR OSN. Líbyjčania začnú spoločne budovať nové politicko-spoločenské štruktúry. Mohli by pritom využiť aj služby ľudí pracujúcich v štátnom aparáte počas Kaddáfího režimu, ale nepoznačených jeho ideológiou. Platí to aj o príslušníkoch armády a polície. V prípade pomoci Západu sa však ten najprv musí naučiť komunikovať s umiernenými islamistami, pretože ide o hnutie, ktoré bude dominantné. Zároveň by mal podporovať aj tú časť spoločnosti, ktorá je neislamská. V Líbyi totiž nemožno hovoriť o sekulárnej spoločnosti. Exituje v tomto smere akási zdravá rovnováha. **2. Scenár pesimistický:
** Chaos po rozkole Národnej rady – dočasnom líbyjskom kabinete. Sú v ňom viaceré znepriatelené strany, ktorých spájalo jediné – odstránenie Kaddáfího. Rada je výsledkom veľmi ťažkého hľadania rovnováhy kmeňovej, politickej, ale aj hľadania rovnováhy medzi občianskou spoločnosťou v západnom zmysle slova a islamskou tradičnou spoločnosťou. Mnohí ľudia, ktorí stratili svoje rodiny, alebo príslušníci tradičných kmeňov, budú žiadať odškodnenie alebo územné vyrovnanie. Aj niekdajší prominenti režimu sa pokúsia o sprivatizovanie časti štátneho majetku.

 //  ta, PRAVDA
//

23 debata chyba