Merkelová stanovila Belehradu podmienky na kandidatúru do EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok stanovila sériu podmienok spojených s Kosovom, ktoré musí Srbsko splniť, pokiaľ chce byť tento rok akceptované ako kandidát na člena Európskej únie.

23.08.2011 16:27
Angela Merkelová, Boris Tadič, kandidatúra,... Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a srbský prezident Boris Tadič na spoločnej tlačovej konferencii v Belehrade.
debata (4)

„Myslím, že teraz sme v rozhodujúcej fáze, ktorá je spojená so vzťahmi k susedným krajinám,“ uviedla Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii so srbským prezidentom Borisom Tadičom.

Vypichla pritom význam rozhovorov medzi Prištinou a Kosovom zastrešovaných EÚ, ako aj slobodné pôsobenie misie EULEX. Trvala tiež na tom, aby sa Srbsko vzdalo paralelných administratívnych štruktúr, ako sú napríklad pošty, školy či mestské správy, ktoré stále pôsobia na severe Kosova.

„Pokiaľ chce Srbsko získať štatút kandidáta, malo by pokračovať v dialógu a dosiahnuť v ňom výsledky, umožniť misii EULEX pracovať vo všetkých regiónoch Kosova a zrušiť paralelné štruktúry a nevytvárať nové,“ zdôraznila kancelárka.

Merkelovej návšteva prichádza len mesiac po nepokojoch, ktoré sa opäť vrátili na sever Kosova pre spor o hraničné priechody a uvalenie júlového embarga na srbské výrobky zo strany vlády v Prištine. „Chceme vidieť výsledky dialógu. Leto nebolo veľmi úžasné a viedlo k udalostiam, o ktorých sme si mysleli, že patria minulosti,“ povedala v tejto súvislosti nemecká kancelárka.

Tadič jej prisľúbil, že Srbsko je odhodlané „nájsť mierové riešenie, pokračovať v dialógu a nájsť trvalý kompromis“, zároveň chce však ostať verné „svojim princípom a svojej integrite“.

Srbsko sa pokúša dopracovať k štatútu kandidáta na členstvo v 27-člennom bloku a stanoveniu dátumu pre začiatok prístupových rokovaní. Doteraz dúfa, že zatknutie zvyšných vojnových zločincov spolu s politickými reformami budú na to postačujúce, s Merkelovej podmienkami sa však nádeje Belehradu očividne opäť oddialili.

4 debata chyba