Kaddáfí chcel zmeniť Lampedusu na peklo, tvrdia Taliani

Taliansko má dôkazy, že Muammar Kaddáfí plánoval zmeniť ostrov Lampedusa na "peklo” tým, že tam loďami poslal tisíce afrických migrantov.

26.08.2011 18:45
Lampedusa, Taliansko, utečenci Foto:
Taliansky ostrov Lampedusa už od začiatku roka 2011 zaplavujú imigranti z krajín severnej Afriky, najmä z Tunisu.
debata (13)

V rozhovore pre katolícky denník Avvenire to v piatok povedal taliansky minister zahraničia Franco Frattini. "Zúfalých” utečencov podľa neho posadili do lodí na príkaz Kaddáfího vlády, aby spôsobili na Lampeduse a v Taliansku chaos.

Frattini zdôraznil, že talianska vláda má o tom dôkazy. Líbya sa tak chcela Rímu pomstiť za uznanie povstaleckej vlády a za účasť na misii NATO v Líbyi. "Máme hrozné informácie a čoskoro ich zverejníme,” vyhlásil Frattini. Jednou z nich je podľa neho tvrdenie, že telá zabitých Kaddáfího vojakov obliekali do civilných šiat, aby mohli NATO obviniť zo zabíjania civilistov.

Líbya je už dlho miestom, odkiaľ sa zvykli africkí imigranti plaviť do Európy, najčastejšie cez ostrov Lampedusa, ktorý leží južne od Sicílie. Pred vypuknutím povstania v Líbyi mal Kaddáfí s Talianskom dohodu o vracaní utečencov, čo značne obmedzilo ich prílev. Od začiatku konfliktu však dorazili na Lampedusu desaťtisíce migrantov, čo spôsobilo na ostrove chaos. Do Talianska podľa Frattiniho prišlo od začiatku roka až 50-tisíc utečencov. Líbyjský vyslanec v Ríme Háfid Gaddúr tiež povedal, že imigrantov posadili do lodí na Kaddáfího priamy rozkaz.

13 debata chyba