Do Kaddáfího lietadla sa nasťahovali rebeli, každý chce mať fotku

Je to azda najväčšia trofej, ktorú od Muammara Kaddáfího vybojovali líbyjskí povstalci, ale čo s ňou? Plukovníkovo súkromné lietadlo, ktoré donedávna predstavovalo symbol železného zovretia nad Líbyou, teraz funguje ako luxusný salónik v koži pre rebelov na tripoliskom medzinárodnom letisku.

31.08.2011 11:18
Kaddáfí,lietadlo Foto:
Strieborná koža v intereri Kaddáfího lietadla.
debata (17)

V pondelok sa desiatky povstalcov vystriedali a nechali odfotografovať v spálni, alebo v čalúnenej sedacej súprave diktátora na palube Airbusu A340, ktoré Kaddáfí kúpil v roku 2003 za 73 miliónov libier.

Tak, ako všetko ostatné z Kaddáfího vlastníctva, aj lietadlo je ukážkou „vulgárneho“ vkusu, s kreslami v striebornej koži, červenými a šedými kobercami a s nočným klubom v štýle disco s reflektormi po celom strope.

Rovnaké lietadlo sa stalo neslávnym po celom svete v roku 2009, keď ho Kaddáfí poslal do Glasgowa, aby domov na jeho palube prepravil bombového atentátnika z Lockerbie Abdelbaseta Ali Mohmeda al Megrahiho.

Kaddáfího Airbus stojí na letisku v Tripolise už šesť mesiacov odvtedy, ako NATO vyhlásilo nad krajinou bezletovú zónu. Iné lietadlá súkromných spoločností sa však za ten čas premenili na popol po tom, ako ich zasiahli strely.

17 debata chyba