V Ríme nikto nechce piecť chlieb, hoci pekár zarobí aj tritisíc eur

Hľadáme pekára. Zn. Súrne, znejú interáty v talianskej metropole. V Ríme, v ktorom žije viac ako 2 a pol milióna obyvateľov, hrozí tomuto tradičnému remeslu vyhynutie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

04.09.2011 18:27
chlieb Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

V drvivej väčšine ho udržiavajú pri živote už len penzisti. V Ríme je až šesťsto pekární, tie však bojujú s tým, že v nich nemá kto pracovať. Mladí o túto prácu záujem nemajú, a to aj napriek tomu, že tu pekári majú veľmi slušný plat – 2 až 3-tisíc eur.

„Pekárov, ktorí dobre ovládajú svoje remeslo, je čoraz menej,“ hovorí prezident Únie rímskych pekárov Giancarlo Giambarresi. „Ich vek je priemerne 60 až 65 rokov. Keď títo ľudia skutočne odídu na dôchodok, pekárski majstri v Ríme vymiznú.“

Dobre platené remeslo však mladých nezaujíma. Pracuje sa totiž v noci a spí cez deň a oni nechcú prísť o svoj spoločenský život. „Keď chcete robiť toto remeslo, musíte si úplne zmeniť životný rytmus. Pre mladých je toto obrovská prekážka. Zároveň práca v pekárni nedáva človeku napriek slušnej mzde veľký spoločenský status. Preto dnešná talianska mládež radšej uprednostní horšie platenú prácu,“ vysvetľuje Giambarresi. Neodradí ich ani to, že napriek súčasnej kríze a vysokej nezamestnanosti si vyučený pekár nájde prácu takmer okamžite.

14 debata chyba