Za červené cunami vyrubili Maďari rekordnú pokutu

Takmer rok po najhoršej ekologickej katastrofe v dejinách Maďarska padol prísny trest. Úrady vyrubili hlinikárenskej spoločnosti MAL, z nádrže ktorej vlani začiatkom októbra unikol jedovatý kal, pokutu 135,1 miliardy forintov. V prepočte je to 472 miliónov eur, čo štvornásobne prevyšuje sumu, ktorú Maďarsko vydalo na odstraňovanie následkov katastrofy.

16.09.2011 08:21
Kal, Maďarsko Foto:
Jedovatý kal v októbri minulého roku zaplavil tri dediny a spôsobil zamorenie oblasti s rozlohou 40 štvorcových kilometrov.
debata

Nešťastie sa udialo v meste Ajka, asi 40 kilometrov severne od Balatonu a 150 kilometrov južne od Bratislavy. Hrádza pri nekrytej nádrži sa pretrhla a červené cunami s takmer dvoma miliónmi ton kalu – silne zásaditej, jedovatej a mierne rádioaktívnej blatistej hmoty zaplavilo tri dediny a zamorilo oblasť s rozlohou 40 štvorcových kilometrov. Pri nešťastí zahynulo desať ľudí a ďalších 150 utrpelo zranenia.

Ministerstvo pre rozvoj vidieka uviedlo, že pokuta zohľadňuje „bezpríkladné“ množstvo nebezpečného materiálu, ktorý pri havárii unikol. Jedovaté látky úplne zničili život v jednej rieke a jednom potoku a čiastočne zasiahli aj Dunaj.

Spoločnosť MAL už oznámila, že do pätnástich dní sa proti pokute odvolá. Ak neuspeje a prehrá aj prípadný súdny proces, firma s najväčšou pravdepodobnosťou prejde do výhradného vlastníctva štátu. Celé jej imanie totiž nepostačuje ani na uhradenie štvrtiny vyrubenej pokuty. Majitelia MAL- u už ponúkli štátu akcie spoločnosti. „Za tragédiu sa necítime byť zodpovední, ale na ďalšie fungovanie firmy, udržanie zamestnanosti a zmiernenie škôd je potrebný kapitálovo silný štátny vlastník,“ cituje portál fn.hu z ich listu vláde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba