Radičová v USA: Naša vláda je za návrat k starým princípom zodpovednosti

O podnikateľskom prostredí v Slovenskej republike aj o eurozóne hovorila v utorok predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v New Yorku na Globálnom investičnom sympóziu Cesty k prosperite.

20.09.2011 20:49
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (4)

Ako ďalej informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, jej prejav v prestížnom Harvard Clube v New Yorku sledovalo približne 150 podnikateľov, finančníkov a zástupcov amerických firiem. „Iveta Radičová predstavila Slovensko ako krajinu atraktívnu pre zahraničných investorov, ktorá si aj napriek súčasnej ťažkej ekonomickej situácii naďalej zachováva ekonomický rast,“ informoval úrad vlády.

Podľa premiérky je najťažšou úlohou všetkých vlád v súčasnej situácii obnovenie dôvery občanov a investorov a tento cieľ sledujú všetky opatrenia slovenskej vlády. „Reformou súdnictva sa snaží obnoviť dôveru vo vymáhateľnosť práva, reformami zvyšujúcimi transparentnosť, napríklad zverejňovanie zmlúv na webe, ale aj úspornými opatreniami, sa vláda SR snaží zvýšiť dôveru v používanie verejných financií. K aktívnym krokom vlády, ktoré zlepšujú podnikateľské prostredie na Slovensku, patria predovšetkým opatrenia na zníženie administratívnej záťaže podnikateľov alebo už platná zmena Zákonníka práce,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Iveta Radičová zároveň konštatovala, že úspech Slovenska závisí nielen od úspešných domácich reforiem, ale aj od spôsobu, akým sa podarí v eurozóne vyriešiť dlhovú krízu. „Zdôraznila, že existujú iba tri možné cesty. Prvá, veľmi nákladný rozpad eurozóny, ktorý by členské krajiny dostal do hlbokej recesie. Druhá, vytvorenie a následné posilňovanie fiškálnej únie, čo je však projekt, ktorý by museli podporiť európski voliči, a na Slovensku takáto centralizácia podporu nemá. Treťou cestou je návrat k starým princípom zodpovednosti, ktoré presadzuje aj slovenská vláda. Patrí medzi ne prísnejší Pakt stability a rastu, ďalej národné – najlepšie ústavné – rozpočtové pravidlá, zavedenie inštitútu riadeného bankrotu a lepšia regulácia bankového sektora. Vytvorenie záchranného fondu, akým je euroval, má v tejto súvislosti význam len ako posledná obrana v kritických situáciách, keď problémy s likviditou jednotlivých členských krajín ohrozujú celú eurozónu. Nie je to však efektívny nástroj pre nesolventné krajiny, kde je podľa názoru slovenskej vlády lepším riešením reštrukturalizácia dlhu, teda riadený bankrot,“ informuje Úrad vlády SR v tlačovej správe.

Premiérka sa v newyorskom Harvard Clube stretla aj so senior viceprezidentom firmy Honeywell Markom Jamesom. Firma Honeywell, jedna zo svetových spoločností v oblasti meracej, regulačnej a automatizačnej techniky, investuje na východnom Slovensku. V okolí Prešova postaví závod na výrobu turbodúchadiel a vytvorí vyše 400 pracovných miest. Mark James ocenil podmienky, ktoré Slovensko Honeywellu poskytlo a označil to za veľké rozhodnutie. Premiérka ho informovala o pokračovaní reforiem na zlepšenie podnikateľského prostredia v SR, dodáva sa v tlačovej správe.

Premiérka Iveta Radičová odcestovala na týždňovú návštevu USA v pondelok 19. septembra. V rámci pobytu v New Yorku vystúpi na Valnom zhromaždení OSN. Premiérka sa zúčastní aj na recepcii podávanej americkým prezidentom Barackom Obamom pre vedúcich delegácií, ktorá bude v stredu. Bilaterálne bude rokovať s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-Munom a prezidentom Srbska Borisom Tadičom. V programe má aj prednášku na New York University a dnes sa stretla tiež s členmi organizácie Friends of Slovakia, ktorej aktivity sa sústreďujú na rozvíjanie blízkych vzťahov medzi SR a USA a podporu kontaktov v oblasti kultúry, hospodárstva, politiky a bezpečnosti.

4 debata chyba