Barroso predniesol správu o stave EÚ: Čelíme najväčšej kríze v histórii

Európska únia čelí najväčšej kríze vo svojej histórii. Vyhlásil to v Štrasburgu pred europoslancami šéf Európskej komisie José Barroso. Vo svojej správe o stave EÚ tiež uviedol, že Grécko zostane členom eurozóny. O odchode tejto juhoeurópskej krajiny sa v únii kvôli súčasnej kríze v poslednej dobe totiž začalo špekulovať.

28.09.2011 09:42 , aktualizované: 11:38
José Manuel Barroso Foto:
José Manuel Barroso počas prednesenia správy o stave EÚ.
debata (21)

Podľa Barrosa nejde teraz v únii len o finančnú krízu, ale aj o krízu sociálnu a krízu dôvery. V spoločnosti panuje veľká neistota a hrozí, že začne narastať do obludných rozmerov nacionalizmus. Situácia je vážna, ale riešenia existujú, uistil. „Európa má budúcnosť,“ zdôraznil.

„Grécko je a zostane členom eurozóny,“ povedal ďalej šéf komisie v poradí už druhej správe o stave únie, ktorá je akousi európskou obdobou prejavu, ktorý každoročne prednášajú americkí prezidenti.

Dobrovoľný odchod z eurozóny, ani vylúčenie pre neplnenie pravidiel nie je podľa platných zmlúv možné. Z niektorých krajín, ako napríklad z Holandska, ale zaznelo, že by sa to malo zmeniť a taká možnosť by mala existovať.

EK schválila daň z finančných transakcií, má priniesť 55 miliárd eur

Európska komisia schválila návrh na zavedenie dane z finančných transakcií, potvrdil Barroso. Ročne to podľa neho môže priniesť až 55 miliárd eur. „Je čas, aby finančný sektor priniesol spoločnosti svoj príspevok,“ povedal Barroso v Štrasburgu. Pripomenul súčasne, že členské štáty v posledných troch rokoch schválili pomoc či záruky pre finančný sektor vo výške 4 600 miliárd eur.

O zavedení dane z finančných transakcií sa v EÚ aj vo svete nejakú dobu hovorí. Medzinárodnému spoločenstvu sa však zatiaľ nepodarilo dohodnúť na spoločnom postupe.

„S týmto návrhom sa Európska únia stane predskokanom v globálnom zavádzaní dane z finančných transakcií,“ povedal k tomuto rozhodnutiu eurokomisár pre daňové otázky Algirdas Šemeta. „Som presvedčený, že naši partneri v G20 budú so záujmom túto cestu nasledovať,“ dodal.

Plán na zavedenie dane z finančných transakcií podporuje Nemecko. Proti ostro vystúpila napríklad Veľká Británia a mnoho európskych bánk, podľa ktorých táto daň nebude mať na stabilizáciu trhu žiadny vplyv.

21 debata chyba