Nemecká koaličná CSU je za odchod Grécka z eurozóny

Pre Grécko by bolo lepšie, keby opustilo eurozónu, pokiaľ nedokáže obnoviť svoje fiškálne zdravie. Povedal to Alexander Dobrindt, generálny tajomník Kresťansko-sociálnej únie (CSU), ktorá je súčasťou stredopravicovej koalície kancelárky Angely Merkelovej.

02.10.2011 13:59
debata

„Domnievam sa, že je to riešenie, ak sa chce dostať Grécko späť do trvalej konkurencieschopnej pozície, stane sa tak mimo eurozóny,“ povedal Dobrindt pre rádio Deutschlandfunk.

Proti odchodu Grécka z eurozóny je líderka Kresťansko-demokratickej únie (CDU) a kancelárka Angela Merkelová, aj minister financií Wolfgang Schäuble. Kancelárka varuje, že bankrot Grécka alebo odchod zo 17-členného bloku by spustil domino efekt. Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá je treťou stranou v koalícii, sa tiež vyslovila proti odchodu Grécka z eurozóny.

Predseda CSU Horst Seehofer však povedal, že nemôže vylúčiť, že Grécko eurozónu opustí. Tento postoj je stále populárnejší medzi nemeckou verejnosťou. Dobrindt zašiel ďalej ako Seehofer, keď uviedol, že veľa Grékov si možno samo čoskoro uvedomí, že fiškálne zdravie ich krajiny sa obnoví rýchlejšie mimo eurozóny.

„Je celkom možné, že reštrukturalizácia gréckej ekonomiky mimo eurozóny v ohraničenom časovom období by bola jednoduchšia, než v eurozóne,“ povedal. „A preto hovoríme: Musí byť možnosť 17-členný blok opustiť.“

debata chyba