Demonštrácie proti gréckej vláde prerástli do násilností

Demonštrácie proti úsporným opatreniam gréckej vlády prilákali do ulíc tamojších najväčších miest desaťtisíce demonštrantov, keď len v samotnom centre Atén sa na proteste zúčastnilo asi 20-tisíc ľudí.

05.10.2011 08:26 , aktualizované: 16:46
Grécko, štrajk, demonštrácia Foto:
Policajti zasahujú proti demonštrantovi počas štrajku v Aténach.
debata

Polícia účastníkov zhromaždenia na Námestí ústavy pred budovou parlamentu rozohnala a zasiahla voči nim slzotvorným plynom. Medzi zhromaždenými bola totiž aj skupina asi 300 anarchistov, z ktorých viacerí hádzali na príslušníkov bezpečnostných síl zápalné fľaše. Podľa záchranárov si zásah vyžiadal asi dvoch zranených. Agentúra AFP uvádza, že zranenia utrpel aj jej fotograf, ktorého udrel do hlavy jeden z policajtov.

Demonštrovalo sa aj v centre Solúna na severe Grécka, kam prišlo asi 10-tisíc ľudí nespokojných s vládnymi škrtmi.

Na stredu zvolali dva najväčšie odborové zväzy 24-hodinový celonárodný štrajk pracovníkov štátnej a verejnej správy, ale aj súkromného sektora. Odborári odhadujú, že do práce nenastúpili státisíce ľudí. „Tento štrajk prinúti vládu, EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF), aby prehodnotili svoju zničujúcu politiku,“ vyhlásil hovorca odborového zväzu GSEE Stathis Anestis. Štrajk už ochromil leteckú, železničnú aj autobusovú dopravu, niektoré školy a úrady zostali zavreté a nemocnice fungujú v pohotovostnom režime.

Zadlžené Grécko už tretí rok po sebe zápasí s dôsledkami finančnej krízy a prežíva len vďaka zahraničnej pomoci. Rozsiahle šetrenie v krajine sprevádza hromadný krach podnikov a rekordne vysoká nezamestnanosť. Atény momentálne čakajú na šiestu tranžu zo súčasného úverového programu od EÚ a MMF v celkovej výške 110 mld. eur. Jej vyplatenie je však podmienené ďalšími úspornými opatreniami, na ktoré grécka verejnosť reaguje s rozhorčením.

debata chyba