Európsky diplomat: Slovenské nie eurovalu by bolo fatálnym signálom

Rada ministrov zahraničných vecí EÚ v utorok apelovala na zodpovednosť slovenskej politickej reprezentácie pri hlasovaní o eurovale.

11.10.2011 16:37
Euro, peniaz, ruky Foto:
Ilustračné foto
debata

„Verím, že slovenská politická reprezentácia potvrdí spoločnú zodpovednosť a záväzky dané voči spoločnej mene euro a voči Európskej únii,“ vyhlásil predseda Rady, poľský minister pre európske záležitosti Mikolaj Dowgielewicz. Poľsko je v súčasnosti predsedajúcou krajinou EÚ.

Európska komisia (EK) zatiaľ odmieta špekulovať, čo sa stane, ak Slovensko odmietne rozšírenie právomocí Európskeho stabilizačného finančného mechanizmu (EFSF), uviedla agentúra DPA.

Slovenských súhlas je na rozšírenie právomocí EFSF nutný, pretože podľa zakladacích listín fondu sa musí na všetkých zmenách jednomyseľne zhodnúť všetkých 17 krajín eurozóny. Šestnásť štátov používajúcich jednotnú európsku menu pritom už zmenu schválilo a čaká sa len na rozhodnutie Bratislavy.

Eurozóna nemá záložný plán

Ak slovenský parlament neschváli posilnenie eurovalu, bude to znamenať koniec plánov na rozšírenie tohto fondu, ale fond neprestane fungovať. Eurovalom financované programy pre Írsko a Portugalsko budú bez problémov pokračovať, uviedla dnes agentúra DPA. Slovenské nie by podľa nej neovplyvnilo ani poskytnutie pomoci Grécku, tá vychádza z osobitného balíka pomoci.

Európske inštitúcie nepredstavili žiadny záložný plán pre prípad slovenského nesúhlasu. Ten by však znamenal, že sa kapacita fondu nerozšíri zo súčasných 440 miliárd na 780 miliárd eur. Zároveň by EFSF nezískal možnosť nakupovať štátne dlhopisy vysoko zadlženého Grécka, čo má pomôcť európskej centrálnej banke. Naďalej by nemohol zasahovať ani do rekapitalizáci­e bánk.

Ďalšie fungovanie záchranných programov pre Írsko a Portugalsko nebude v prípade zachovania súčasnej verzie EFSF v ohrození. Finančné trhy sú však nervózne a obávajú sa, že by kapacita fondu nemusela stačiť, keby sa do problémov dostali veľké európske krajiny ako Španielsko a Taliansko.

Podľa DPA nie je ani vylúčené, že by Slovensko mohlo stiahnuť aj svoje záruky v záchrannom fonde, ktoré dosahujú 4,37 miliardy eur. Podľa zdrojov agentúry by však takýto krok nepredstavoval hospodársky problém. „Keby Slovensko stiahlo svoje záruky, sotva by to obmedzilo silu EFSF. Ale politický signál by bol fatálny,“ povedal agentúre pod podmienkou anonymity jeden z európskych diplomatov.

Rakúšania pripúšťajú rozšírenie eurovalu bez Slovenska

Ak slovenský parlament odmietne rozšírenie záchranného mechanizmu eurozóny, možno euroval posilniť aj bez Slovenska, vyhlásil v utorok rakúsky minister zahraničných vecí Michael Spindelegger.

Druhou alternatívou je vyhodnotiť vzniknutú situáciu úplne nanovo, dodal minister. Rakúska ministerka financií Maria Fekterová konštatovala, že treba počkať na výsledok hlasovania slovenských zákonodarcov. Faktom však podľa nej zostáva, že druhý záchranný program pre Grécko je potrebný. Ministerka pripustila, že v prípade slovenského „nie“ eurovalu bude potrebné znovu otvoriť rokovania o ďalšej pomoci Grécku.

Rakúsky kancelár Werner Faymann po stretnutí so svojimi ministrami uviedol, že naďalej očakáva pozitívny výsledok hlasovania v slovenskom parlamente. Je dôležité, aby sa našlo riešenie pre Grécko a eurozóna zostala stabilná, povedal kancerlár s tým, že uvažovať o konzekvenciách pre Slovensko v prípade zablokovania eurovalu ju predčasné. „V tejto chvíli dúfame v súhlas (slovenského) parlamentu,“ zdôraznil. Ministerka financií Fekterová v tejto súvislosti pripomenula, že aj Slovensko musí plniť povinnosti, ktoré vyplývajú z jeho členstva v spoločenstve.

debata chyba