Barroso a Van Rompuy odkazujú: Preneste sa nad svoje záujmy

Predseda Európskej komisie José Barroso a prezident únie Herman Van Rompuy v spoločnom vyhlásení vyzvali slovenské politické strany, aby sa preniesli cez krátkodobé vnútropolitické ciele a schválili zmeny v záchrannom fonde eurozóny EFSF. Obaja vedúci predstavitelia EÚ sú presvedčení, že slovenské úrady a parlament si plne uvedomujú, o aké dôležité rozhodnutie ide.

12.10.2011 11:19 , aktualizované: 13:01
José Manuel Barroso Foto:
José Manuel Barroso
debata (45)

„Je to v záujme všetkých krajín eurozóny, vrátane Slovákov,“ zdôraznili. „Vyzývame všetky strany v slovenskom parlamente, aby sa povzniesli nad krátkodobé politické záujmy,“ dodal Barroso s Van Rompuyom.

Rýchlo opakujte hlasovanie o eurovale, vyzývajú Nemci a Francúzi

Európski politici v stredu vyzvali Slovensko, aby po zablokovaní navýšenia eurovalu krajina urýchlene pristúpila k opakovanému hlasovaniu. Slovenský parlament v utorok neodsúhlasil rozšírenie Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a zároveň povalil vládu Ivety Radičovej, keďže premiérka hlasovanie spojila s vyslovením dôvery voči svojmu kabinetu.

„Toto nie sú dobré správy,“ reagoval francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé. Ako však dodal, má dôveru voči slovenským predstaviteľom, že v krátkom čase zorganizujú opakované hlasovanie. „Pevne dúfame, že toto hlasovanie bude pozitívne, pretože musíme zaviesť do praxe opatrenia, na ktorých sme sa dohodli v júli,“ dodal šéf francúzskej diplomacie v narážke na dohodu o navýšení EFSF, ku ktorej prišlo na summite európskych lídrov v Bruseli.

Neúspešná ratifikácia dohody o rozšírení eurovalu na Slovensku sa nepozdáva ani nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. „Svetová ekonomika je ťažko postihnutá finančnou krízou a každá krajina EÚ musí prispieť svojou časťou do boja proti dlhovej kríze,“ vyhlásila Merkelová na svetovom finančnom fóre vo vietnamskom Hočiminovom Meste.

Schválenie ratifikácie dohody ešte v októbri aj so súhlasom Slovenska očakáva aj Rakúsko. Rakúsky minister zahraničných vecí Michael Spindelegger vyjadril v utorok poľutovanie nad tým, že euroval sa na Slovensku stal rukojemníkom domácej politiky. Vláda v Bratislave sa však podľa neho zaviazala, že rozšírenie EFSF schváli do 23. októbra. „Verím, že je to pravda a vkladám do toho moju dôveru, pretože v Európe potrebujeme záchrannú sieť,“ povedal Spindelegger vo večernom vysielaní televízie ORF. Minister dodal, že nevidí inú alternatívu, ako požičať Grécku ďalšie peniaze, pokiaľ má krajina zvládnuť dlhovú krízu.
Slovensko ako jediný člen eurozóny v utorok v parlamente nepodporilo schválenie zmien v EFSF. Navýšenie eurovalu ako aj rozšírenie jeho kompetencií by však slovenskí poslanci mohli ešte tento týždeň odobriť. Vzhľadom na deklarovanú podmienenú podporu opozičného Smeru pri opätovnom hlasovaní to predpokladá minister financií Ivan Mikloš.

Vynovený euroval, ako to predpokladá dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji, má pomáhať nielen štátom, ale aj bankám. Okrem toho má mať väčšiu kapacitu, aby sa zabezpečilo, že rating jeho záväzkov zostane na najvyššej úrovni.

45 debata chyba