Pád slovenskej vlády pre euroval nie je dobrým signálom

Neistota. Podkopanie dôvery. Na slovenský príbeh s eurovalom experti a analytici ťažko hľadajú slová. "Nehlasovať za euroval je zlá správa pre Európu a špeciálne pre euro," povedal pre Pravdu Hans Martens, výkonný riaditeľ Centra pre európsku politiku v Bruseli.

13.10.2011 09:54
Radičová, Dzurinda, Bugár Foto:
Premiérka Iveta Radičová, šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda (v strede) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár na brífingu s novinármi po neúspešnom hlasovaní.
debata (37)

„Trhy sú veľmi nervózne. Keď sa nenájde rýchle riešenie, neviem, či dokážem nájsť slová, aby som opísal, aké negatívne by to bolo. A, samozrejme, bolo by to veľmi zničujúce pre imidž Slovenska, ktoré by mnohí vnímali ako do seba zahľadené,“ uviedol expert.

„Aj keď hlasovanie prejde, pád vlády je mrazivým signálom pre ďalších európskych lídrov,“ hovorí Erik Jones, riaditeľ Bolonského centra pre politický výskum. „V každom prípade som znepokojený. V prípade, že by euroval neprešiel, podkopalo by to tú trochu entuziazmu, ktorá sa vrátila na európske finančné trhy. K tomu došlo v súvislosti s hĺbkovým návrhom riešení, ktoré sľubuje predstaviť predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, a v súvislosti s dohodou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho o rekapitalizácii bánk. Keď euroval prejde, ale s ním padla vláda, tak je to zlý precedens pre krajiny, ako je Fínsko či Holandsko, ktoré sú v chúlostivej situácii,“ pripomenul pre Pravdu profesor európskych štúdií z prestížnej Johns Hopkins University.

„Je mimoriadne dôležité, aby po predčasných voľbách nastúpila nová stabilná vládna koalícia. Tá musí byť schopná vyrovnať sa s výzvami, ktorým čelí EÚ, ale v širšom zmysle slova i sa to týka i transatlantických vzťahov,“ povedal pre Pravdu i Robert Kron z Centra pre analýzy európskej politiky vo Washingtone. „Politická nestabilita v jednej z krajín eurozóny je to posledné, čo teraz únia a USA potrebujú,“ pripomína odborník.

Blanka Koleníková z analytickej organizácie IHS Global Insight v Londýne si myslí, že Slovensko oslabilo spoju pozíciu v Európskej únii.

„Aj zásluhou súčasnej premiérky Ivety Radičovej sa podarilo vybudovať obraz Slovenska ako malej krajiny, ktorá však môže mať slovo aj u väčších. Teraz je tento obraz poškodený, nebudú nás brať tak vážne,“ hovorí expertka.

Koleníková upozorňuje na analýzy, ktoré pripúšťajú, že euroval nebude dostatočným nástrojom proti kríze. „Ide však aj o ochotu spojiť sa a snažiť sa riešiť krízu spoločne. Ukázať zodpovednosť pri takýchto veľkých rozhodnutiach, ktoré stoja nad domácou politikou,“ uviedla pre Pravdu analytička.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba