Jeľcin oľutoval, že si vybral Putina

Na Ukrajine sú štyria oligarchovia, v Rusku žije len jeden, tvrdí niekdajší ruský vicepremiér Boris Nemcov. "Volá sa Vladimir Putin. Spája moc s biznisom," povedal pre Pravdu.

17.10.2011 08:03
Boris Nemcov Foto: ,
Boris Nemcov sa sťažuje, že v Rusku neexistuje férová politická konkurencia. Na fotke diskutuje s milicionárom počas jednej z nepovolených opozičných demonštrácií proti pomerom v krajine.
debata

Nemcov pôsobil vo vláde v období rokov 1997 – 1998. Rozhovor poskytol na pražskej konferencii Forum 2000.

Prekvapilo vás, že Dmitrij Medvedev navrhol namiesto seba za prezidenta Putina?

Nebolo to prekvapenie. Pre mňa je to smutný príbeh. Zlý pre Rusko.

Prečo?

Čaká nás divoká emigrácia, stagnácia spoločnosti a podobne. Rozhodnutie Medvedeva sklamalo mnohých obyvateľov. Úprimne povedané, myslel som si, že Putin je rozumnejší, že pozná osud ľudí, ako sú Muammar Kaddáfí alebo Husní Mubarak.

Kritizujete Putina, lenže prečo mu podobne ako Medvedevovi dôverujú približne tri štvrtiny ruských občanov?

Popularita už nie je taká obrovská, ako hovoríte. Prieskumy verejnej mienky uvádzajú údaj okolo 50 percent. Samozrejme, že stále je teda vysoká.

Čiže to znamená, že na rozdiel od vás vyjadruje väčšina Rusov tejto dvojici podporu.

Hľadajme príčiny. Existujú tri dôvody.

Prvý?

Drahá ropa. Príjmy z jej predaja skvele napĺňajú zdroje štátneho rozpočtu, takže hospodárstvo môže spokojne fungovať.

Ďalšie príčiny?

Propaganda. Nie komunistická, ale čekistická, taká šikovnejšia. Tretím dôvodom je potláčanie politickej konkurencie. Do televízie sa napríklad nedostanem. Keď ľudia nevidia alternatívu, nemajú si koho iného vybrať, tak volia Putina.

Lenže jeho obľúbenosť je už dlhodobá.

Časy sa menia, pribúda počet nespokojných obyvateľov. Jeho popularita klesla, očakávam nové protesty.

O Ukrajine sa hovorí, že ju v skutočnosti riadia záujmy podnikateľov. Nachádza sa Kremeľ pod nejakým vplyvom biznismenov, alebo vládca v ňom má moc takpovediac ako cár?

Na Ukrajine existujú štyria oligarchovia a v Rusku žije jeden. Volá sa Putin. Spája moc s biznisom. Riadi energetické giganty, ako sú Gazprom a Rosnefť. Má v nich nasadených svojich kamarátov. Povedal by som, že Putin premenil polyoligarchický systém na monooligarchický. On sám je totiž oligarcha.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vystúpil na zjazde strany Jednotné Rusko. Myslíte si, že si Putin na toto gesto raz spomenie?

Putin nemá zlú pamäť. Fico však spravil hlúpy krok. Diskreditoval sa tým. Načo to urobil? Neviem. Možno si chce nájsť zamestnanie v Gazprome? (smiech)

Môže ísť o upevnenie kontaktov pre vidinu lacnejšieho plynu.

Samozrejme, že to môže byť krôčik, ktorý by mu mohol pomôcť k výhodnejšej dohode. Toto však nie je len Ficov problém, ale všetkých Európanov. Mávajú vždy dve voľby – plyn alebo demokracia. Často si vyberajú plyn.

Rusko je veľmi silný štát. Zostanú bývalé sovietske republiky natrvalo pod jeho vplyvom? Napríklad Ukrajina.

Ukrajinská ekonomika sa nenachádza pod silným vplyvom Kremľa. Istotne je závislá od ruského hospodárstva, ale ešte viac od európskeho.

Moskve predsa patrí v Kyjeve veľké slovo.

Ukrajinskí politici necítia túžbu vrátiť sa do lona Sovietskeho zväzu. Strážia si suverenitu štátu. Na Ukrajine sa síce uskutočňuje putinizácia zriadenia, ale prezident Viktor Janukovyč nemá v úmysle pritakávať Putinovi. Putinizáciou som myslel to, že dal odsúdiť expremiérku Juliu Tymošenkovú, ktorá je svojím spôsobom ruským väzňom Michailom Chodorkovským. Doplním, že vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú zlé.

Prečo?

Príkladom je proces s Tymošenkovou. Putin nechcel, aby išla za mreže. Po prvé z princípu, že je bývalá šéfka vlády a on zastáva rovnakú funkciu. Po druhé z dôvodu, že pod dohodou o predaji plynu, pre ktorú ju potrestali, sa podpísal Putin. Čiže vyzerá ako spolupáchateľ.

Ako sa vyvinú vzťahy Ruska s bieloruským vládcom Alexandrom Lukašenkom? V poslednom čase sa zdalo, že pohár trpezlivosti v rukách Moskvy už pretiekol.

Diktátori sa vzájomne nenávidia, čiže tento pohľad na Lukašenka ma neprekvapuje. To je jedna vec. Druhý rozmer spočíva v tom, že Putin má sklon k sovietskej nostalgii. Zdá sa mu, že sa môže stať zjednotiteľom bývalých sovietskych republík. Lukašenko to vedel využiť. Vždy Putinovi hovoril áno, áno, áno, len ešte treba počkať. A potom ho oklamal, čo Putina nahnevalo. Putin sa ešte bojí, že Lukašenko by mohol s krajinou utiecť na západ, čo je však nepredstaviteľné. Pridŕža sa Lukašenka, lebo nechce stratiť Bielorusko.

Od momentu, keď prezident Medvedev pomenoval svojho nástupcu, pôsobí ako chromá kačica. Má byť síce predsedom vlády, ale ponechá ho Putin v tomto kresle?

Musím vás opraviť. Medvedev sa v skutočnosti prezidentom nestal, takže ním ani nie je. Držal sa iba stola, čiže sa preňho veľa nezmenilo. Ujme sa síce funkcie premiéra, keďže tento plán bol verejne oznámený, ale nepredpokladám, že v úrade zostane dlho. Keď nastane kríza, bude treba hľadať vinníka. Putin potom môže ukázať prstom na Medvedeva a odvolať ho.

Za politickým zrodom Putina stál niekdajší prezident Boris Jeľcin. Považujete za zlyhanie to, koho určil za svojho nasledovníka?

Bola to veľká Jeľcinova chyba. Obrovská. Priznal si to ešte, keď žil po odchode z Kremľa.

Rozprávali ste s ním o tom?

Áno. Zmienil sa o Putinovi v našich súkromných rozhovoroch.

debata chyba