Kaddáfího asi najprv kruto zbili a potom zastrelili. Telo v noci vystavili

Telo bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorého vo štvrtok chytili a zabili, bolo podľa denníka The New York Times v noci vystavené v Misuráte, aby sa miestni mohli presvedčiť, že diktátor je mŕtvy.

21.10.2011 10:13
Kaddáfí, tunel Foto:
Líbyjský povstalec prehliada tunely, v ktorých údajne našli bývalého líbyjského vodcu Muammaru Kaddáfího v Syrte.
debata

Informácie o posledných chvíľach Kaddáfího života sú stále rozporuplné, rôzne zdroje sa len zhodujú, že zvrhnutý líbyjský vládca prišiel o život pri pokuse o útek zo Syrty.

Podľa agentúry Reuters sa Kaddáfí vo štvrtok tesne pred svitaním pokúsil v kolóne niekoľkých desiatok vozidiel utiecť z obkľúčeného mesta. Ďaleko sa však nedostal, pretože kolónu asi o 08.30 SELČ zasiahli rakety z lietadiel NATO. Podľa jedného z činiteľov aliancie rakety vypálila buď francúzska stíhačka, alebo americké bezpilotné lietadlo.

Agentúra Reuters uviedla, že na mieste, vzdialenom zhruba tri kilometre západne od mesta, zostalo po zásahu na ceste asi 15 spálených automobilov s automatickými zbraňami na strechách. V autách a okolo nich bolo asi 50 tiel.

Jeden z Kaddáfího osobných strážcov pre televíziu Al-Arabíja povedal, že kolóna sa po útoku rozdelila do skupín, z ktorých každá sa vydala inou cestou. Bývalý líbyjský diktátor sa potom podľa bojovníkov povstaleckej Dočasnej národnej rady (NTC) spolu s niekoľkými svojimi mužmi ukryl do kanalizačného potrubia, kde ich obkľúčili protivníci.

„Jeden z Kaddáfího mužov vyšiel von s puškou nad hlavou a volal, že sa vzdáva, ale hneď, ako uvidel moju tvár, začal na mňa strieľať,“ rozprával jeden z bojovníkov NTC, podľa ktorého potom asi Kaddáfí musel nariadiť, aby zastavili paľbu. „Môj pán je tu, môj pán je tu. Muammar Kaddáfí je tu a je zranený,“ kričal vraj Kaddáfího verný.

„Išli sme dovnútra a vytiahli Kaddáfího. Hovoril: ‚Čo sa deje? Čo sa deje?‘. Potom sme ho vzali do auta.“ Keď bojovníci Kaddáfího chytili, bol vraj už zranený na nohe a na chrbte.

Takúto verziu dolapenia bývalého líbyjského vodcu v zásade potvrdili aj ďalší bojovníci, ktorí sa podieľali na jeho zadržaní. Jeden z nich ale tvrdil, že zranenie Kaddáfímu spôsobil jeden z jeho strážcov, ktorý ho vraj strelil do hrude.

Ako presne Kaddáfí zomrel, však stále jasné nie je. Podľa oficiálnej verzie NTC zahynul pri prevoze do nemocnice v prestrelke medzi svojimi stúpencami a povstalcami, potom čo utrpel strelné poranenia hlavy.

Podľa patológa Michaela Badena, ktorého cituje The New York Times, však stopy po guľkách na Kaddáfího hlave ukazujú skôr na to, že ho zastrelili z bezprostrednej blízkosti. Tomu by zodpovedalo aj tvrdenie jedného z činiteľov NTC, ktorý pod podmienkou anonymity Reuters povedal, že Kaddáfího povstalci kruto zbili a potom zastrelili.

debata chyba