Vatikán žehná protestom

V kapitalizme nie je všetko s kostolným poriadkom. Svätá stolica vydala prekvapujúce vyhlásenie, ktorým sa postavila na stranu demonštrantov z newyorského Wall Streetu, Madridu a Londýna. Vatikán dokonca navrhuje ustanovenie novej nadnárodnej inštitúcie, ktorá by regulovala svetovú ekonomiku či zdanenie finančných transakcií a vytvorenie fondu na pomoc postihnutým krízou.

26.10.2011 08:35
Vatikán, kardináli Foto:
Vatikán vyzval na zmenu súčasného finančného systému.
debata

„Dokument navrhuje myšlienky, ktoré sa zdajú v súlade s tým, čo navrhujú demonštranti,“ povedal jeden z autorov, biskup Mario Toso. „V skutočnosti sú v súlade s učením cirkvi. Je len náhoda, že niektoré názory máme podobné. Ale koniec koncov všetky návrhy sú založené na zdravom rozume,“ povedal Toso.

Dokument k súčasnej situácii vydala vatikánska Rada pre spravodlivosť a mier, takže hoci ide o pohľad Svätej stolice, nemá takú váhu, ako keby ho podpísal samotný pápež. V niekoľkostranovej analýze však autori vychádzajú z viacerých pápežských encyklík.

„Čo naviedlo svet v ekonomike týmto problematickým smerom? V prvom a najdôležitejšom rade ekonomický liberalizmus, ktorý odmieta pravidlá a kontrolu,“ identifikuje dokument jednu z príčin súčasného stavu, v ktorom sa vo svete len zvyšuje nerovnosť. Ďalšou z príčin je nefunkčnosť súčasných finančných mechanizmov, ktoré vznikali v inej dobe. „Zvlášť Medzinárodný menový fond stratil schopnosť stabilizovať svetové financie,“ píšu Toso a šéf rady, kardinál Peter Turkson.

Vatikán ponúka aj riešenia. Jedným z nich by malo byť postupné budovanie nadnárodnej inštitúcie na riešenie svetových problémov, pričom prvým krokom by mala byť reforma Organizácie Spojených národov. Globálnou odpoveďou na globalizáciu by mala byť aj nadnárodná kontrola ekonomiky. „Špeciálnu pozornosť by si mala vyžiadať reforma medzinárodného menového systému a zvlášť záväzok vytvoriť nejakú formu svetového menového mechanizmu,“ uvádza Rada pre spravodlivosť a mier. Na ňom by sa od začiatku mali podieľať aj rozvojové krajiny a nový orgán by mal byť podľa Vatikánu akousi „Svetovou centrálnou bankou“.

„V ekonomických otázkach je Vatikán ľavicovejší ako prezident Obama,“ komentoval dokument Thomas Reese, odborník na Vatikán z Georgetownskej univerzity. „Je dokonca ľavicovejší ako veľmi ľavicová demokratka Nancy Pelosiová. Názory dokumentu majú omnoho bližšie k hnutiu Okupujte Wall Street ako ku ktorémukoľvek politikovi v Kongrese,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba