Kaddáfího vrahov postavia pred súd

Líbyjské povstalecké vedenie vo štvrtok ubezpečilo, že vrahovia zosadeného vodcu Muammara Kaddáfího neuniknú pred spravodlivosťou. Reagovalo tak na znepokojenie, ktoré v zahraniční vyvolali nejasné okolnosti Kaddáfího smrti.

27.10.2011 16:24 , aktualizované: 19:21
telo Muammara Kaddáfího Foto: ,
Telo zabitého diktátora Muammara Kaddáfího
debata

„Čo sa týka Kaddáfího, nečakáme na niekoho príkaz,“ vyjadril sa na tlačovej konferencii v Bengází podpredseda líbyjskej Dočasnej národnej rady Abd-al-Háfiz Ghúka. „Začali sme už vyšetrovanie. Vydali sme etický kódex zaobchádzania s vojnovými zajatcami.“ Ghúka pripúšťa, že „sa vyskytli určité porušenia osobami, ktoré bývajú žiaľ označované za revolucionárov“, je však presvedčený, že v skutočnosti išlo o „individuálny akt“. „Vydali sme vyhlásenie hovoriace o tom, že akékoľvek porušenia ľudských práv bude Dočasná národná rada vyšetrovať,“ dodal podpredseda s tým, že páchateľov Kaddáfího vraždy postavia pred „spravodlivý súd“.

Predseda povstaleckej rady Mustafá Abd al-Džalíl ešte v pondelok oznámil, že okolnosťami kontroverzného usmrtenia Kaddáfího sa bude zaoberať špeciálna vyšetrovacia komisia. Trval pritom na verzii, podľa ktorej unikajúci vodca zahynul počas prestrelky medzi jeho protivníkmi a stúpencami, keď ho zasiahla strela do hlavy. Zverejnené amatérske videozáznamy však nasvedčujú tomu, že išlo o krutú popravu.

Povstaleckí bojovníci zadržali unikajúceho Kaddáfího minulý štvrtok po tom, ako dobyli jeho rodnú Syrtu, kde sa do poslednej chvíle ukrýval. Na niektorých videozáznamoch ho vidieť v rukách ozbrojencov ešte živého, ďalšie ho zachytávajú s prestrelenou hlavou a bez známok života. Tvrdenia, že nešlo o úmyselné zabitie, spochybnili viaceré medzinárodné organizácie, ktoré vyzvali na nezávislé preskúmanie okolností incidentu.

Kaddáfího syn sa chce vzdať

Syn Muammara Kaddáfího Sajf Islám a bývalý šéf líbyjskej spravodajskej služby Abdalláh al-Sanúsí sa chcú vzdať Medzinárodnému trestnému súdu.

„Navrhujú spôsob ako sa vydať do Haagu,“ uviedol Abd al-Madžíd Mlegta, vysoký vojenský predstaviteľ Dočasnej národnej rady. Hovorca súdu v Haagu Fadi El Abdallah povedal, že túto informáciu nemajú potvrdenú. „Snažíme sa skontaktovať s radou pre viac informácií,“ uviedol.

Na Kaddáfího, ktorý je medzičasom mŕtvy, ako aj jeho syna a šéfa tajnej služby vydal Medzinárodný trestný súd zatykač pre zločiny proti ľudskosti počas potláčania povstania proti ich režimu. Podľa posledných informácií mali Sajf Islám a Sanúsí ujsť do Nigeru, pričom ďalšie stopy vedú podľa nepotvrdených zdrojov do Mali.

debata chyba