Kde sa vynorí stratený Kaddáfího syn?

O Sajfovi Islámovi, druhorodenom synovi zvrhnutého a zavraždeného diktátora, sa v posledných dňoch roja rôzne informácie. Podľa jednej je na ceste do Nigeru. Druhá tvrdí, že chystá pomstu za otca a najnovšie má vraj namierené do Haagu. Tretiu možnosť vo štvrtok už samotný potomok Kaddáfího jednoznačne odmietol v dokumente, ktorý zverejnil ruský portál Argumenty.

28.10.2011 08:23
Sajf Islam Kaddáfí Foto:
Sajf Islám Kaddáfí.
debata

„V snahe zachrániť si život chce sa vydať Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu,“ cituje agentúra Reuters Abdela Madžída Mlegtu, jedného z predstaviteľov líbyjskej Prechodnej národnej rady (NTC). Dobrovoľne sa vydať spravodlivosti má vraj v pláne aj bývalý šéf rozviedky Abdalláh Sanúsí, ktorý je však podľa informácií potvrdených kmeňom Tuaregov už v Nigere.

Práve pod ochranou tohto kmeňa verného dodnes Kaddáfího silám je aj Sajf. Jeho azyl v Nigere najnovšie potvrdila bez podrobností aj čínska agentúra Sinchua, odvolávajúca sa na svoje dobré informované zdroje vo velení nigerskej armády.

Medzinárodný trestný súd ešte v júni tohto roku vydal na základe obvinení zo zločinov proti ľudskosti zatykače na zvrhnutého líbyjského lídra Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma, ako aj na Sanúsího. „Ak by sa informácia NTC potvrdila a Sajfovi by sa podarilo dostať do Haagu, tak by to pre mnohých bol problém. Nielen v samotnej Líbyi,“ povedal pre spravodajskú agentúru Mathaba Ahmed Attia Nasser.

V tejto súvislosti nevylúčil, že Kaddáfího syn, ktorý bol otcom pasovaný za následníka, a ktorý tak videl do politickej „kuchyne“ dlhoročného vládcu a bol takpovediac očami a ušami diktátora, by mohol tribunálu povedať veľa zaujímavých informácií. „Zatiaľ však skôr ako nepotvrdená informácia povstalcov stále platí Sajfov telefonický odkaz odvysielaný v nedeľu v sýrskej televízii. Podľa neho bude do konca bojovať proti novej vláde a pomstí smrť a zneuctenie telesných pozostatkov otca,“ dodal politológ.

Podľa niektorých západných pozorovateľov Sajf Islám nedokáže zoskupiť protivládne sily. Ako hlavný dôvod udávajú absenciu charizmy, ktorú mal jeho otec, a aureoly dlhoročnej moci, ktorá „budí strach alebo lásku“. „Nemá žiadnu šancu,“ potvrdil pre Reuters aj John Marx z Cross Border Information.

Samotný Sajf Islám však tvrdí opak. V dokumente, ktorý dostal vo štvrtok k dispozícii internetový portál Argumenty, vyvrátil tvrdenie, že sa chce vzdať do rúk súdu v Haagu. „Chcem upokojiť rodinu, moju matku a bratov, že som v poriadku a že som zostal tým, akým ma poznáte. Nemohol som zradiť vernosť otcovi, keď ešte žil, rovnako ako ju nemôžem zradiť ani po jeho smrti,“ cituje portál z vyhlásenia Kaddáfího syna.

Na adresu informácie o odchode do Haagu vyhlásil: „Verní Líbyjčania, ak by sme sa chceli vzdať, tak sme to mohli urobiť skôr. Ešte pred zaplatením vysokej ceny. Dnes sme však prekročili hranicu, za ktorou niet cesty späť. Prešli sme cez vyliatu krv a pokusy ponížiť veľkých ľudí, ktorí môžu kľačať len pred Bohom.“

Zároveň potvrdil doterajšie dohady o prechode jemu verných síl na partizánsky spôsob boja. V tejto súvislosti pripomenul otcov postoj, podľa ktorého zakazoval zapaľovať ropné vrty. „Kto ich dnes ochráni pred nami? Budeme ich podpaľovať, kým sa úsmev nevráti na tvár moje matky, pani Safii, kým sa moja sestra nezačne radovať, kým sa radosť nevráti do každého srdca plného žiaľu kvôli Líbyi… Vzbúrenci nie sú hrdinovia a ani sa nimi nestanú. Mučeník Mutassím Kaddáfí im ukázal, čo sú zač. A brigády Mutassíma im ukážu ešte viac. Som synom svojho otca. Brat Mutassíma a syn Líbye. Som jeden z tisícov potomkov rán a pomsty a neuctili by sme si krv mučeníkov, ak by sme všade neprenasledovali ich vrahov. Až kým neskončia pod zemou,“ vyhlásil nový samozvaný líder džamahírije.

debata chyba