USA sú z prijatia Palestíny do UNESCO sklamané, Abbás oslavuje

Pondelkové rozhodnutie Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) prijať Palestínu za svojho plnoprávneho člena spôsobilo pobúrenie na strane USA.

31.10.2011 14:44 , aktualizované: 19:18
Mahmúd Abbás Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás
debata

Hovorca Bieleho domu to označil za „unáhlený“ krok, ktorý iba skomplikuje medzinárodné snahy o mierové vyriešenie sporu na Blízkom východe. Ako povedal, „cesta k mieru vedie iba cez priame rokovania“.

Opačné pocity vyjadril predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás. Ten rozhodnutie UNESCO privítal a označil ho za „víťazstvo práva, slobody a spravodlivosti“. Ako povedal Abbásov hovorca, „veríme, že celý svet dnes stál za nami a že išlo o voľbu v prospech čo najskoršieho vytvorenia palestínskeho štátu“.

UNESCO v pondelok zmenilo štatút Palestíny z pozorovateľa na riadneho člena. Výsledok hlasovania však znamená stratu vyše pätiny príjmov do 300-miliónového rozpočtu organizácie, keďže Spojené štáty už oznámili, že v prípade prijatia Palestíny prestanú prispievať. USA totiž ešte v 90. rokoch zakázali financovanie akejkoľvek organizácie OSN, ktorá prijme Palestínu za svojho člena.

debata chyba