Palestínčania: UNESCO je iba začiatok

Už čoskoro sa Palestínčania pokúsia o členstvo v ďalších 16 agentúrach OSN. Napríklad vo Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

02.11.2011 08:13
David Killion, UNESCO Foto:
David Killion (v strede), predstaviteľ USA pri UNESCO, sa chytá za hlavu v reakcii na pondelkové schválenie Štátu Palestína za riadneho člena agentúry na 36. konferencii organizácie v Paríži.
debata

„Na základe poverenia prezidentom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom som už rokoval s vedením WHO,“ cituje denník Jerusalem Post Fathiho Abu Mogliho, palestínskeho ministra zdravotníctva. Jeho utorňajšie vyjadrenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Palestínčania získali členstvo v UNESCO. Súhlasilo s ním 107 krajín vrátane Francúzska. Proti bolo 14. Podľa očakávania USA a Izrael, ale aj Nemecko či Česko. Hlasovania sa zdržala napríklad Veľká Británia, ale aj Slovensko.

Na adresu najnovšieho plánu palestínsky predstaviteľ pri UNESCO Ibrahím Chrajší potvrdil úsilie Ramalláhu o členstvo v ďalších organizáciách OSN. „Pracujeme na tom a pripravujeme sa na každú žiadosť o členstvo osobitne. Práve schválené členstvo v jednej z najdôležitejších agentúr OSN je precedensom, ktorý nám otvára dvere k ďalším agentúram,“ cituje Reuters Chrajšího.

Zatiaľ čo väčšina krajín považuje schválenie členstva Palestínčanov v UNESCO za diplomatické víťazstvo Ramalláhu, najmä v USA a Izraeli vyvolalo búrku nevôle. Tel Aviv už vyhlásil, že nemieni brať do úvahy rozhodnutie agentúry. Podľa premiéra Benjamina Netanjahua z palestínskej strany ide o porušenie dohôd z Osla a o dôkaz, že Palestínčania odmietajú rokovať s Izraelčanmi o mieri.

Priame rozhovory prerušili minulý rok v septembri. Palestínčania opustili rokovania na znak protestu proti pokračujúcej výstavbe židovských osád na západnom palestínskom brehu Jordánu, proti ktorému sú však bezvýsledne aj USA. Po vstupe Palestínčanov do Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru Washington na znak protestu zastavil dotácie pre agentúru. V tejto súvislosti väčšina pozorovateľov pripomína, že Američania by škrty v dotácii pravdepodobne uskutočnili aj tak. Sú totiž už dávno nespokojní s reformami v rámci administratívnej štruktúry OSN, organizácii vyčítajú existujúcu obrovskú byrokraciu, pomalosť pri rozhodovaní a podobne. Postoj USA bude stáť konkrétne UNESCO v rozpočte mínusovú položku vo výške 60 miliónov dolárov. Je to pravdepodobne jediné, čím môžu potrestať agentúru za prijatie Palestínčanov. V rokovaní organizácie totiž neexistuje právo veta ako napríklad v BR OSN, ktorým Američania hrozia pri rozhodovaní o uznaní Palestínskeho štátu za riadneho člena.

„Organizáciu nemožno trestať za členstvo Palestínčanov. Nie sme politickým subjektom,“ napísala v reakcii pre denník Washington Post Irina Bokovová, generálna riaditeľka UNESCO.

WHO – nový cieľ Palestínčanov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO – World Health Organisation) je medzinárodná organizácia OSN, vystupujúca ako koordinačné centrum v medzinárodnom verejnom zdraví. Centrálu má v Ženeve vo Švajčiarsku. Založili ju 7. apríla 1948.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba