Líbyjskí povstalci už začali strieľať po sebe

Zatiaľ čo Líbya má nového premiéra, stal sa ním elektroinžinier Abdar Rahím Kíb, začínajú sa v krajine prejavovať nezhody medzi revolucionármi. Aj preto prvé slová po zvolení adresoval Kíb práve povstalcom.

02.11.2011 08:27
debata

„Vzdávam hold revolučným bojovníkom a ubezpečujem ich, že k rozpusteniu ozbrojených milícií budeme pristupovať s vážnosťou. Veríme, že naši priatelia, revoluční bojovníci, majú rovnaký názor a že aj oni si myslia, že stabilita krajiny je mimoriadne dôležitá,“ vyhlásil nový premiér líbyjskej dočasnej vlády. Najnovšie s rovnakým cieľom vyzvala líbyjský kabinet aj OSN. Žiada zaistenie zbraní, ktoré sú v krajine aj po skončení bojov.Pravdepodobne niečo iné si však myslia niektorí ozbrojenci, ktorí sa rozhodli vziať spravodlivosť aj po skončení bojov do svojich rúk. O najnovšom takomto prejave informoval z Tripolisu Nick Meo, spravodajca britských novín The Telegraph. Podľa svedkov o polnoci sa pokúsila skupina milicionárov z mesta Zitán vtrhnúť do ústrednej nemocnice v hlavnom meste. „Chceli zastreliť jedného z pacientov, o ktorom sa dozvedeli, že aj keď ho postrelili, prežil a previezli ho k nám,“ informoval Mohammed Hamza z Brigád Tripolisu, šéf ochranky nemocnice. Keď personál odmietol pustiť ozbrojencov do budovy a k nemocnici sa zišli ďalšie desiatky obyvateľov Zitánu, začala sa streľba. Obe strany použili aj ťažké zbrane. Výsledkom boli dvaja mŕtvi a sedem zranených.

„Ochranka musela napokon zavolať posily, ale aj tak sa strieľalo až do úsvitu,“ opisuje prežité jeden z lekárov, ktorý sa spoločne s kolegami celý čas usilovali dostať do bezpečia desiatky pacientov. Dvaja z nich, starší ľudia, zo stresu zomreli na zlyhanie srdca.

„Nechcel som veriť vlastným očiam, že do nás strieľajú. Musel som im povedať, že nestrieľajú na 32. brigádu Kaddáfího, ale na nemocnicu,“ spomína Hamza. Nakoniec po niekoľkých hodinách prišiel z neďalekej mešity šejk a útočníkov z Brigády Zitán presvedčil, aby zastavili paľbu a odovzdali troch najaktívnejších vojenskému tribunálu.

Brigády z mesta Zitán patrili k najaktívnejším v boji proti Kaddáfímu. Pomáhali aj pri útoku na Tripolis. V meste však zostali a smutne ich preslávili krádeže a pogromy. Tisíce z nich odmietli vrátiť sa do rodného mesta vzdialeného tri hodiny cesty, v horách južne od Tripolisu. Incident sa stal v čase, keď komisia kontrolujúca dodržiavanie ľudských práv informovala aj o napätí v tridsaťtisícovom meste Tavargha ležiacom neďaleko Misuráty. Niekdajší povstalci tam vyhnali tisíce stúpencov Kaddáfího a najmä ľudí s čiernou pokožkou povstalci bili a mnohých aj zavraždili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba