Papandreu je úplný blázon, Gréci sú nuly, myslí si Sarkozy

Na verejnosť sa dostala ďalšia časť zákulisného rozhovoru, ktorý medzi sebou viedli minulý týždeň na summite G20 francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a jeho americký náprotivok Barack Obama. Prezrádza zmýšľanie šéfa Elyzejského paláca o gréckom premiérovi Jorgosovi Papandreovi. Sarkozy Obamovi povedal, že nečakaný návrh gréckeho predsedu vlády usporiadať referendum o dohodnutej finančnej pomoci je výplod zúfalého muža, ktorého ani nemá cenu kritizovať.

10.11.2011 15:17
Obama, Sarkozy Foto: ,
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (vľavo) s amerických prezidentom Barackom Obamom.
debata (35)

Z konverzácie podľa agentúry Reuters citujú grécke servery. Podľa francúzskych médií použil Sarkozy ešte ostrejšie slová a Grékov nepriamo označil za „nuly“.

Jednotlivé médiá sa zhodujú, že francúzsky prezident sa v súkromnej konverzácii o Papandreovi vyjadroval ako o „pomätencovi“, ktorého návrh na referendum ani nemá cenu kritizovať, pretože je „deprimovaný“.

Ide pritom o rovnaký rozhovor, ktorý zachytila záznamová technika rozhlasových reportérov a z ktorého médiá citovali už skôr. Sarkozy najprv označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za klamára. „Nemôžem ho už ani vidieť, je to klamár,“ vyhlásil o ňom vraj Sarkozy. „Ty ho máš plné zuby, ale ja s ním musím rokovať deň čo deň,“ povedal na to lakonicky Obama.

Sarkozy a Obama sa údajne zhodli, že Papandreu sa oznámením referenda dopustil obrovskej chyby na európskej úrovni, aj keď nakoniec od svojho plánu upustil.

Podľa francúzskeho časopisu Le Canard Enchain však Sarkozy volil oveľa ostrejšie slová. „Už sa nezastaví pred ničím, je to úplný blázon,“ rozohnil sa vraj Sarkozy a posťažoval si, že Papandreu Francúzom „pokazil summit G20“.

„Papandreu si myslel, že nás môže napáliť, ale potom stál tvárou v tvár partnerom. Ešte som Angelu (nemeckú kancelárku Merkelovú) nevidel v takomto rozpoložení. V jednej chvíli som myslel, že ho zaškrtí,“ citoval časopis Sarkozyho.

„Francúzi a ďalší Európania raz prestanú Grékom pomáhať. Povedia si: My si púšťame žilou kvôli týmto nulám, ktoré odmietajú reformy,“ povedal vraj francúzsky prezident a dodal: „Tá krajina žije v anarchii.“

Papandreu minulý týždeň svojím zámerom vyhlásiť referendum nepríjemne prekvapil európskych i gréckych politikov. Návrh totiž prišiel ako blesk z čistého neba len niekoľko hodín po tom, čo sa lídri eurozóny s Gréckom dohodli na pomoci výmenou za ďalšie úsporné opatrenia. Plán bol čoskoro odvolaný a Papandreu ohlásil svoj odchod.

35 debata chyba