Bangkok čaká osud Atlantídy

Mohutné záplavy, ktoré zasiahli Thajsko, výrazne znížili šancu hlavného mesta Bangkok 'na prežitie'. Dvanásťmiliónová metropola postavená na močiaroch sa postupne prepadá do mora a odborníci tvrdia, že blížiaca sa katastrofa je nezvratná.

11.11.2011 21:10
Chrám smaragdového Budhu Foto:
Malá Thajčanka sedí pod stromom v zatopenej časti Bangkoku pred Chrámom smaragdového Budhu.
debata (6)

Z nepriaznivých prognóz na záchranu jedného z najrýchlejšie rastúcich miest v juhovýchodnej Ázii nemožno viniť len prírodu. Situáciu výrazne zhoršuje agresívne odčerpávanie spodnej vody spôsobené priveľkým dopytom tamojších fabrík a obrovského počtu domácností. Niekoľko kilometrov vzdialený Thajský záliv či z roka na rok stúpajúca hladina rieky Chao Phraya, ktorá preteká stredom mesta, potom len pridávajú vrásky na tvárach tých, ktorí by mali situáciu riešiť.

Odborníci varujú, že v dôsledku globálneho otepľovania sa hladina mora môže do roku 2050 zdvihnúť až o takmer 30 centimetrov. „Za 50 rokov bude väčšina Bangkoku ležať pod hladinou mora,“ varuje expert na klimatické zmeny Anond Snidvongs z thajskej Chulalongkornovej univerzity.

Zabrániť by tomu mali vládne opatrenia týkajúce sa najmä kontrolovaného odčerpávania spodnej vody. Vďaka nim sa spomalil prepad mesta na menej ako centimeter ročne.

Koncom 70-tych rokov sa pritom Bangkok zosúval až desaťnásobne rýchlejším tempom, uvádza sa v spoločnej štúdii Svetovej banky, Ázijskej rozvojovej banky a Japonskej banky pre medzinárodnú spoluprácu, ktorú zverejnili v roku 2010. Jej autori vyjadrili presvedčenie, že by sa každý rok mohlo toto tempo spomaliť o 10 percent. Snidvongs je však voči týmto záverom skeptický a tvrdí, že sa nikdy nepodarilo dostať pod úroveň jedného až troch centimetrov ročne.

Aj keď sa odborníci rozchádzajú v číslach, na jednom sa zhodujú. Bangkok skôr či neskôr zmizne z mapy sveta. „Nie je cesty späť. Mesto nezačne stúpať,“ cituje AFP hlavného klimatikého experta Ázijskej rozvojovej banky Davida McCauleyho. S prihliadnutím na mieru klesania pevniny a stúpajúcu teplotu a hladinu mora, Svetová banka predpovedá, že hrozba povodní sa do roku 2050 zvýši štvornásobne. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj dodáva, že thajská metropola bude patriť do roku 2070 medzi desať svetových miest, ktoré najviac ohrozia záplavy z pobrežia.

Zlú situáciu predpovedajú aj najnovšie povodne, počas ktorých v krajine zahynulo viac ako 500 ľudí. V Bangkoku voda stále postupuje, najnovšie hrozí, že od mesta odreže hlavnú prístupovú diaľnicu. Spôsobené škody sa počítajú v miliardách dolárov a presahujú hranice ázijskej krajiny. Hlavu v smútku majú najmä v automobilovom a počítačovom priemysle, voda totiž drží pod vodou viacero podnikov dodávajúcich kĺúčové komponenty pre tieto odvetvia.

V súčasnosti sa Bangkok spolieha na zložitý systém hrádzí, kanálov a odčerpávacích staníc, ktorý má udržať stúpajúcú vodu v zálive. Kalnú vodu, ktorá prúdi po prívalových dažďoch do mesta zo severu, však zadržať nemohol.

Odborníci sa zhodujú, že jednou z hlavných príčin, pre ktoré sa mesto len ťažko dokáže vyrovnať so záplavami, je mohutná urbanizácia. „Ako sa mesto postupne rozrastá, ostáva čím ďalej menej priestoru, cez ktorý by mohla voda odtekať,“ tvrdí podľa AFP francúzsky expert na vodné hospodárstvo Francois Molle. Taktiež dodáva, že je len otázkou času, kedy sa celé mesto ocitne pod vodou.

Čoraz reálnejšou sa tak stáva možnosť presídlenia nielen tovární, ale aj celej metropoly na iné miesto. „V krajine máme množstvo vhodných pozemkov, na ktorých by sa dalo vybudovať nové, úplne suché mesto,“ prízvukuje Anond Snidvongs. Môže to znieť ako drastické riešenie situácie, no niet pochýb o tom, že Bangkok bude musieť konať, ak sa chce vyhnúť osudu mýtického potopeného mesta Atlantída, píše AFP.

Bangkok

***** v thajčine hovoria Bangkoku Krung Thep, čo znamená Mesto anjelov
*****
pre svoju polohu na brehoch rieky Chao Phraya a prepracovanému systému kanálov sa nazýva aj Benátky Východu
*****
hlavným mestom sa stal v roku 1782 a je sídlom kráľovskej rodiny
*****
nachádza sa tu množstvo budhistických chrámov a svätýň. V Chráme ležiaceho Budhu má socha Budhu vyše 47 metrov a je odliata z pravého zlata
***** je jedným z najrýchlejšie rastúcich miest v juhovýchodnej Ázii, hlavný rival Singapuru a Hongkongu
*****
je ekonomickým centrom Thajska, na mesto pripadá takmer 50 % HDP celej krajiny
***** popri Pattayi je jednou z dvoch osobitných administratívnych oblastí Thajska, ktorých obyvatelia volia guvernéra, na rozdiel od 75 zvyšných thajských provincií.
***** sídli tu mnoho štátnych aj súkromných univerzít. Najuznávanejšími sú dve najstaršie, Chulalongkornova a Thammasat

6 debata chyba