Kosovskí Srbi žiadajú o ruské občianstvo

Objaví sa v Kosove namiesto srbskej ruská menšina? O ruské občianstvo už požiadal takmer každý šiesty kosovský Srb. Moskva však šance vyše 20-tisíc žiadateľov posudzuje skepticky. "Srbský ľud je, samozrejme, spriatelený, ale nie som si istý, že Štátna duma bude o týchto žiadostiach rokovať.

16.11.2011 09:01
debata

Mohlo by nás to zavliecť do podivnej situácie a pochybujem, že by sme kvôli tomu mali vstúpiť so všetkými do sporu," vyhlásil podpredseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Andrej Klimov.

Žiadosti o poskytnutie ruského občianstva zatiaľ podalo 21 733 kosovských Srbov, potvrdilo ruské veľvyslanectvo s tým, že všetky v jednom balíku posunie na posúdenie Štátnej dume.

„Rusi sú naša jediná nádej. Ústava túto veľkú spriatelenú krajinu zaväzuje brániť svojich občanov, nech by žili kdekoľvek,“ povedal pre denník Danas iniciátor kolektívnej žiadosti kosovských Srbov o ruské občianstvo Ljubiša Vučič.

Kosovských Srbov zjavne inšpiroval príklad Abcházska a Južného Osetska, odštiepeneckých regiónov Gruzínska, kde vyše dvoch tretín obyvateľov postupne získalo ruské občianstvo a Moskva im napokon ozbrojenou silou pomohla odtrhnúť sa od Tbilisi.

„Srbi dúfajú, že im ruské pasy zaručia bezpečnosť, ale experti varujú, že ak ruské úrady podporia nápad kosovských Srbov, takmer neodvratne to vyvolá spor s NATO. Navyše by Moskve hrozilo, že si pokazí vzťahy so srbskými úradmi,“ napísal včera ruský denník Kommersant. „Ak poslanci a následne ruská vláda iniciatívu podporia, bude to znamenať, že ďalšiu zodpovednosť za bezpečnosť novopečených spoluobčanov bude nútená niesť Moskva. A opakujúce sa zrážky kosovských Srbov s mierovými jednotkami NATO bude Rusko musieť prijímať ako utláčanie ruských občanov a pošliapavanie ich práv,“ dodáva Kommesrant.

Udelenie ruského občianstva kosovským Srbom by tiež rozhádalo Moskvu s Belehradom, ktorý považuje za svojho strategického spojenca na Balkáne. Srbské vedenie totiž nápad kosovských Srbov nenadchol, lebo vyvoláva dojem, že Belehrad nie je schopný brániť záujmy krajanov a tí preto musia prosiť o pomoc Rusko. Prípadná ústretovosť Ruska ku kosovským Srbom by podľa pozorovateľov vážne poškodila pozície vládnuceho tábora prezidenta Borisa Tadiča a pol roka pred parlamentnými voľbami by bola vítaným darčekom pre nacionalistickú opozíciu.

Srbská vláda proti iniciatíve formálne nenamieta. „Prijali sme zákon, ktorý umožňuje mať dvojaké občianstvo,“ pripomenul podľa agentúry Beta minister vnútra Ivica Dačič. „Riešenie tejto otázky preto neprináleží Srbsku, ale Ruskej federácii, od ktorej závisí, či im dá svoje občianstvo. Ja v to však neverím,“ dodal. Podľa Dačiča ani iniciátori akcie v skutočnosti nerátajú s tým, že by im Moskva vyhovela a z ich strany ide len o symbolické politické gesto.

debata chyba