Helikoptéra sa na Novom Zélande zrútila v priamom prenose

Snáď len zázrakom vyviazol pilot na Novom Zélande živý a bez väčšej ujmy na zdraví z havárie svojho vrtuľníka, s ktorým sa snažil osadiť vianočný strom v prístave Aucklande. Informovala o tom agentúra AFP.

23.11.2011 12:39
helikoptéra Foto:
Helikoptéra presekla kábel, čo spôsobilo výrazné poškodenie jej chvostovej ćasti a následný pád.
debata (2)

Helikoptéra sa začala rútiť k zemi po tom, čo pri pristávacom manévri lopatky vrtule presekli kábel pripevnený k lešeniu. Pri náraze sa rozletela chvostová časť stroja.

Pilot Greg Gribble pri páde z kabíny takmer vyletel, zadržal ho len postroj.

Gribble sa od stroja vzdialil po vlastných, i keď s pomocou dvoch robotníkov z neďalekej stavby. Následne ho prepravili do nemocnice na pozorovanie, ćoskoro ho však pustili domov.

Pilot, ktorý mal nalietaných niekoľko tisíc hodín letov, mal za úlohu osadiť 26 metrov vysoký vianočný strom s optickými vláknami v prístave Auckland na novozélandskom Severnom ostrove. Televízna stanica TV New Zealand incident naživo vysielala na svojej internetovej stránke.

Úrad pre civilné letectvo vykonal predbežné vyšetrovanie nehody, k objasneniam jej príčin výrazne pomôže aj televízny záz­nam. „Pilot mal obrovské šťastie, že z nehody vyšiel bez zranení,“ píše sa v stanovisku úradu.

2 debata chyba