Orbán: Nestrpíme, aby Maďari prichádzali o občianstvo

Vytvorenie inštitútu dvojakého občianstva je historickým úspechom Maďarska. Vyhlásil to v rámci druhého dňa desiateho plenárneho zasadania Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že Maďarsko nestrpí, aby Maďari prichádzali o svoje občianstvo vo svojej krajine.

24.11.2011 10:53
debata (50)

„Nemôžeme strpieť, aby zbavili občianstva čo len jediného Maďara v krajine, v ktorej žije,“ konštatoval predseda maďarskej vlády, podľa ktorého Maďarsko musí byť v rámci Karpatskej kotliny akčným štátom a musí sa zastať všetkých Maďarov.

Podľa premiérových slov sa dvojakým občianstvom popri tom, že sa dosiahol národno-strategický cieľ, zároveň zlikvidovala aj diskriminácia v rámci Karpatskej kotliny.

Maďarská vláda bude posilňovať vzťahy s politickými silami susedných krajín, ktoré sú vo vláde či v opozícii a ktoré sú v znamení stredoeurópskej spolupráce ochotné a schopné spolupracovať, dodal premiér.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko pôjde i naďalej svojou vlastnou cestou hospodárskej politiky. Zahraniční Maďari sa v nadchádzajúcich rokoch budú môcť podľa jeho vyjadrenia spoľahnúť na postupne silnejúcu materskú krajinu, ktorej hospodárstvo síce nebude rásť tempom ako v období rokov 1998–2002, ale „nepochybne bude rásť“.

Hlavnými témami dvojdňového zasadania MÁÉRT, ktoré sa začalo v stredu v Budapešti, je príprava národnej stratégie Maďarov a podpora inštitúcií národného významu. Schôdzky, ktorá sa koná v budove parlamentu, sa zúčastní zo Slovenska predseda SMK József Berényi. Zástupcu Mosta-Híd nepozvali.

MÁÉRT – maďarsko-maďarský summit – vznikol 20. februára 1999. Vláda Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze zasadla vlani prvýkrát.

50 debata chyba