Orbán: Dvojaké občianstvo je historickým úspechom

Vytvorenie právneho inštitútu dvojakého občianstva pre príslušníkov maďarských národnostných menšín v zahraničí je pre Maďarsko historickým úspechom. Premiér Viktor Orbán to vyhlásil v rámci plenárneho zasadnutia Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT), ktorá združuje domácich politikov a maďarské politické organizácie v zahraničí.

24.11.2011 22:31
debata (3)

Zavedením udeľovania štátneho občianstva zahraničným Maďarom v zrýchlenom konaní podľa neho Budapešť splnila jeden z dôležitých cieľov svojej národnej stratégie a skoncovala s právnou diskrimináciou maďarského národa v Karpatskej kotline.

Ako ďalej zdôraznil, Maďarsko by „nemalo tolerovať odopieranie občianstva ktorémukoľvek etnickému Maďarovi v krajine jeho bydliska“. Orbán si tiež myslí, že Budapešť musí posilniť svoje vzťahy s vládnymi a opozičnými stranami v susedných krajinách, ktoré „sú pripravené a schopné spolupracovať“.

O dvojaké občianstvo sa môžu zahraniční Maďari uchádzať od 1. januára 2011. Maďarská vláda pritom predpokladá, že za prvý rok požiada o dvojaké občianstvo 250– až 400-tisíc osôb.

3 debata chyba