Merkozy: Zmeníme fungovanie Európy

Takto to ďalej nejde. Nemecko-francúzsky tandem Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy, v médiách označovaný aj ako Merkozy, chce zmeniť fungovanie Európy.

25.11.2011 08:00
Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy plánujú zmeny vo fungovaní Európskej únie a eurozóny.
debata (6)

Politici oznámili, že navrhnú zmeny v európskych zmluvách. Sedemnásť krajín eurozóny by malo smerovať k ešte užšej spolupráci.

„Chceme euro, chceme silné a stabilné euro a urobíme všetko preto, aby sme ho ochránili,“ citovala agentúra AP nemeckú kancelárku Merkelovú.

„Návrhy zmien predložíme v najbližších dňoch,“ uviedol francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Francúzska hlava nepovedala, čo presne by sa v zmluvách o EÚ malo meniť. Zdôraznila však, že návrh úprav bude pripravený tak, aby ho dostali predstavitelia štátov dvadsaťsedmičky ešte pred summitom plánovaným na 9. decembra.

Otázkou je, ako plány zmien prijmú európski partneri. „Všetko závisí od konkrétnych návrhov. Ak pôjde len o bič v podobe sprísnenia fiškálnej únie pomocou dlhových bŕzd a kontroly, mám obavy, že nájsť zhodu nebude jednoduché,“ povedal pre Pravdu Miguel Otero-Iglesias z francúzskeho Centra pre európsku integráciu. „V prípade, že na stole bude aj cukor ako nejaká forma dlhopisov či centrálna agentúra na podporu hospodárskeho rastu v eurozóne, tak by k zhode mohlo dôjsť,“ myslí si expert.

„Problémom by mohlo byť presvedčiť Britániu, aby nepoužila právo veta. Londýn určite bude žiadať o nejakú výnimku z prehĺbenia politickej únie. Vláda presadila zákon, podľa ktorého sa v krajine musí konať referendum, ak by došlo k preneseniu ďalších právomocí na EÚ,“ pripomenul pre Pravdu britský politológ Alex Warlegh-Lack z univerzity v Surrey.

Merkelová uviedla, že navrhované zmeny sa nebudú týkať Európskej centrálnej banky (ECB). Potvrdila tiež, že táto inštitúcia zostane nezávislá. Paríž doteraz zdôrazňoval, že ECB má výraznejšie vstúpiť do riešenia krízy. Banka by podľa agentúry AP mohla tlačiť peniaze, Nemecko sa však obáva inflácie. Francúzsko sa v minulosti stavala k úprave zmluvy o EÚ pre ekonomické riadenie eurozóny zdržanlivo. Naopak, Nemecko to podporovalo s odôvodnením, že by takýto krok posilnil dôveru trhov v čase európskej dlhovej krízy.

Nemecká a francúzska ekonomika sú najväčšie v eurozóne. Paríž sa obáva najmä toho, že by mohol prísť o najvyššiu známku od ratingových agentúr. Viacerí investori vraj už rátajú s tým, že k tomu dôjde. Malo by to však dosah na celú eurozónu.

6 debata chyba