Táto cesta vedie do Egypta, varuje ruský poslanec

Jednotné Rusko sa pripravilo na volebné podvody, tvrdí jeden z lídrov opozičného stredoľavicového Spravodlivého Ruska Gennadij Gudkov. "Vládna strana má reálnu podporu - aj to vďaka neférovej kampani - 30, nanajvýš 35 percent. Všetko nad týmto číslom zaváňa falzifikáciou," povedal dlhoročný poslanec a bývalý plukovník KGB pre Pravdu.

05.12.2011 13:23
Gennadij Gudkov Foto:
Gennadij Gudkov
debata (1)

Vaše vystúpenie v parlamente, kde ste dva týždne pred voľbami upozornili na hrubé manipulácie a hroziace podvody, si na internete pozrelo takmer milión ľudí. (http://www.youtube.com/watch?…). Prekvapil vás ohlas?
Povedal som to, čo mnohých trápi. Preto to tak zarezonovalo. Milióny ľudí vidia tie manipulácie. Ponižuje ich, keď pre nich pripravia najšpinavšie voľby od rozpadu Sovietskeho zväzu. Administratívne zdroje ešte nikdy neboli tak bezočivo zneužité na dosiahnutie výsledku, ktorý si želá strana moci.

Ako sa to dialo?
Na kampaň Jednotného Ruska sa využívali rozpočtové a iné administratívne prostriedky. Vedenia regiónov, miest a obcí dostali smernice, aké čísla majú dosiahnuť. V školských, kultúrnych i zdravotníckych zariadeniach – všade tam, kde sú hlasovacie miestnosti, riaditeľom pod hrozbou, že prídu o miesto, prikázali zabezpečiť stanovené percento hlasov pre stranu moci. Vyžadované výsledky pritom absolútne nezodpovedali reálnym preferenciám, čo znamená faktické požehnanie pre masívnu falzifikáciu. Mnohí učitelia, lekári, zamestnanci komunálnych podnikov mali nariadené hlasovať nie vo svojom bydlisku, ale na pracoviskách, aby mohli byť pod kontrolou nadriadených. Aj preto v krajine vydali rekordný počet 2,6 milióna voličských preukazov.

Aký výsledok Jednotného Ruska bude pre vás podozrivý?
Vládna strana má reálnu podporu – aj to vďaka neférovej kampani – 30, nanajvýš 35 percent. Všetko nad toto číslo zaváňa falzifikáciou.

Budete proti falzifikácii namietať súdnou cestou?
Nie je ľahké ju odhaliť. Podmienky pre pozorovateľov nie sú rovné. Volebné komisie vrátane ústrednej sú pod kontrolou Jednotného Ruska. Môžeme ísť aj na súd, ale tam nám povedia, že máme najčestnejšie a najslobodnejši­e voľby.

Ďalšou možnosťou je vyjsť do ulíc. Pôjdete?
A čo iné nám zostane? Občania sú povinní konať v súlade so zákonom. A vládna moc môže postupovať, ako sa jej zachce? Zo sfalšovaných volieb môže vzísť iba nelegitímna vládna moc. A tá znamená vážne riziko pre stabilitu krajiny. Všade sa valí krízová vlna. Problémy na svetových trhoch sa nevyhnutne prejavia aj v Rusku, ktorého ekonomika je s nimi prepojená. To je predzvesť budúcich otrasov. Aby sme ich zvládli, potrebujeme reformy a koaličnú vládu, ktorá by zohľadňovala reálny pomer síl. Ak však budeme mať vydumanú Štátnu dumu, ktorá nebude odzrkadľovať skutočnú vôľu voličov, potom vykročíme na cestu, ktorá nás môže doviesť do Egypta alebo Líbye.

Arabská jar v Rusku? Veď Vladimír Putin a jeho strana majú stále dostatočne veľkú podporu, či nie?
Putin je zdatný politik, ale ten, kto je dlho pri moci, stratí zmysel pre realitu a zle odhaduje riziká. Vnútri spoločnosti sa spúšťajú vážne procesy. A tá vertikála moci, ktorú Putin so svojou stranou jedného človeka vybudoval, začína byť prekážkou pre rozvoj krajiny. Táto systémová chyba môže spôsobiť, že nová Štátna duma bude prvá, ktorá nedokončí svoj mandát. Ak sa to niekomu zdá ako odvážne fantazírovanie, nech si spomenie na Egypt. Kto si tam ešte vlani po decembrových voľbách, v ktorých Mubarakova strana získala štvorpätinovú parlamentnú väčšinu, pomyslel, že niečo visí vo vzduchu. A do dvoch mesiacov Mubarak padol. Samozrejme, egyptský či líbyjský scenár si žiadny zodpovedný politik v Rusku nemôže želať. Ale práve preto na to riziko musíme upozorňovať.

Putinova strana mala doteraz v parlamente ústavnú väčšinu. Bude to pre ňu vážny problém, ak ju neobhájila?
V skutočnosti na to nie je odkázaná. Má v rukách všetky páky moci. Ak by potrebovala ústavnú väčšinu, nebude pre ňu nijaký problém nájsť si spojenca. Ako sa hovorí v našich kruhoch: Spojenec spoľahlivý, pravda drahý.

Máte na mysli nacionalistu Vladimira Žirinovského?
Ten je za odmenu pripravený kedykoľvek poslúžiť. Nie je to hlúpy človek. Hrá hru, ktorá je skoordinovaná s Kremľom. Výkonná moc sa na neho v minulosti vždy mohla spoľahnúť.

1 debata chyba