Desaťtisíce Rusov sa cez víkend chystajú protestovať proti režimu

Ruská opozícia chystá na víkend protesty proti úradným výsledkom parlamentných volieb z minulej nedele, ktoré prisúdili víťazstvo vládnucej strane Jednotné Rusko.

09.12.2011 15:21
Demonštrácia, Putin, Moskva Foto:
Demonštrant v maske Putina na protivládnom proteste v Petrohrade
debata (21)

Okrem Moskvy a Petrohradu sa do vlny protestov majú zapojiť aj desiatky ďalších miest, ktoré doteraz stáli stranou. Celkovo by – podľa odhadov v sociálnych sieťach – mohlo demonštrovať asi 100 000 Rusov.

Spory v opozičnom tábore však vyvolalo, že v Moskve časť odporcov režimu súhlasila s návrhom radnice preniesť sobotňajšiu demonštráciu ďalej od Kremľa, na druhú stranu rieky, výmenou za povolenie účasti až 30 000 ľudí namiesto pôvodných 300.

Účasť na demonštrácii medzitým prisľúbilo 33 000 užívateľov sociálnych sietí a číslo stále rastie. Ale prinajmenšom stúpenci jedného z najčastejšie zatýkaných opozičných politikov Eduarda Limonova dohodu s radnicou zatracujú ako „zradu“, odmietajú „nechať sa zahnať do geta“ a chcú prísť protestovať do Kremľa, hoci polícia varuje, že proti nepovoleným demonštráciám zasiahne.

Naopak opozičné hnutie Solidarita premiestnenie demonštrácie vysvetľuje snahou „nenahnať desaťtisíce ľudí pod policajné obušky“. Nezávislé médiá nabádajú Moskovčanov „nepodľahnúť provokáciám“ a ísť len na povolenú demonštráciu, kde predáci protirežimných strán chcú požadovať zrušenie výsledkov nedeľných volieb, odvolanie šéfa ústrednej volebnej komisie, prešetrenie volebných podvodov, okamžité oslobodenie zatknutých demonštrantov a vypísanie nových volieb.

Na úradoch podľa internetového denníka gazeta.ru nekončia porady, ako demonštrácie neutralizovať. Moskovská radnica  v piatok vydala výnos o mimoriadnom písomnom teste z ruštiny, ktorý čaká žiakov vyšších ročníkov moskovských základných škôl práve v sobotu popoludní. Všetky moskovské stredné školy navyše musia pre svojich študentov pripraviť celodenné sobotné vyučovanie alebo mimoškolské aktivity vrátane zabezpečenia teplej stravy.

Už vo štvrtok varovala moskovská vojenská správa, že bude medzi demonštrantami vyhľadávať mladých mužov vyhýbajúcim sa brannej povinnosti. Nájdení hriešnici vraj bezodkladne dostanú povolávací rozkaz.

Hlavný ruský hygienik Gennadij Oniščenko v o­sobitnom vyhlásení varoval, že veľké verejné zhromaždenia môžu byť zdrojom chrípkovej epidémie. Moskovčania by sa preto podľa neho nemali zúčastňovať masových akcií a zhromaždení, kde by sa mohli ľahko nakaziť.

K protestom sa pomaly začínajú pridávať aj predstavitelia parlamentnej opozície, ktorá podľa politológa Dmitrija Oreškina vycítila, že režim slabne a obáva sa, aby iniciatíva neprešla do rúk „nesystémovej opozície“.

21 debata chyba