Talianska polícia zhabala majetok Camorry v hodnote 100 miliónov eur

Talianska polícia v rámci rozsiahlej operácie zhabala majetok neapolskej mafie Camorra v hodnote 100 miliónov eur. Počas akcie siahajúcej od Neapola až po sever Talianska polícia zhabala veľký počet malých podnikov, väčšinou stavebných, ako aj pozemky, autá, diskotéku neďaleko Rimini a 10 bankových účtov.

12.12.2011 15:37
debata

Akcia nasledovala po minulotýždňovom zatknutí 57 osôb spojených s mocným klanom Casalesi na severe Neapola. Ako dôvod polícia uviedla členstvo v Camorre, vydieranie, obchodovanie s drogami, volebné podvody a pranie špinavých peňazí.

Najvyššie postaveného predstaviteľa zločineckej organizácie Camorra Micheleho Zagariu zatkli 7. decembra po 16 rokoch na úteku. V neprítomnosti ho opakovane odsúdili na doživotný pobyt vo väzení za vraždy, vydieranie a drogové zločiny. V roku 2000 na neho vydali medzinárodný zatykač a jeho meno sa tiež nachádzalo na zozname 11 najhľadanejších a najnebezpečnejších talianskych zločincov.

Polícia ho našla ukrytého v tajnom bunkri pod jedným z jeho domov. Podľa talianskeho sudcu Raffaela Cantoneho Zagaria a jeho rodina „kontrolovali všetky zamestnania, kontrakty, pracovné sily a zdroje v celom Taliansku“.

Praktiky klanu Casalesi v roku 2006 opísal vo svojej knihe taliansky spisovateľ Roberto Saviano, ktorému sa odvtedy vyhrážajú zabitím a žije pod policajným dozorom.

debata chyba