Putin prehráva boj o ulicu

Dva dni po najmasovejšej demonštrácii odkedy je Vladimir Putin pri moci vyšli do ulíc jeho stúpenci. Podľa policajného odhadu ich bolo na moskovskom Manéžnom námestí 25-tisíc. Navlas rovnako polícia vyčíslila účasť na sobotňajšom zhromaždení proti "sfalšovaným" parlamentným voľbám. Podľa ruských i zahraničných médií však v skutočnosti Putin boj o ulicu prehráva.

13.12.2011 08:44
Stúpenci Putina Foto: ,
Stúpenci Vladimira Putina neďaleko Kremľa manifestovali podporu premiérovi, ktorý kandiduje za prezidenta.
debata (13)

Účasť na protivládnom mítingu odhadla BBC na 60-tisíc a na pondelňajšom provládnom, ktorým Putinovo Jednotné Rusko chcelo pretromfnúť opozíciu, iba na 5-tisíc. Opozícia požiadala moskovskú radnicu o súhlas s demonštráciou pod kremeľskými múrmi, na ktorej 24. decembra očakáva až päťdesiattisíc ľu­dí.

Jeden z lídrov Jednotného Ruska Andrej Isajev na provládnom mítingu pripustil, že strana vie o nespokojnosti občanov a voličov, ale problémy podľa neho dokáže vyriešiť jedine Putin, ktorý sa v marcových voľbách bude uchádzať o prezidentské kreslo.

„Putin!“ „Rusko!“ skandovali mládežníci, odborári a veteráni, ktorých do Moskvy zvážali desiatky autobusov. „Putinovo meno znelo každú druhú minútu,“ hlásil z mítingu reportér stanice Kommersant FM.

„V Európe sú dnes sily, ktoré si robia chuť na Rusko a striehnu na každý okamih, kedy by mohli využiť našu slabosť,“ varoval jeden z hlavných rečníkov, ruský zástupca pri NATO Dmitrij Rogozin. Podľa neho na západe kontinentu nezostal už ani jeden vodca, ktorý by dokázal vzdorovať diktátu Washingtonu. „My takého vodcu máme – Vladimira Putina. Je pripravený postaviť sa za nás a my zase za neho!“ zvolal.

Požiadavky opozície na zrušenie výsledkov zmanipulovaného hlasovania a vypísanie opakovaných parlamentných volieb vládna moc naďalej tvrdo odmieta. Premiér Putin ústami svojho hovorcu volebné nezrovnalosti bagatelizuje. „Dokonca aj keby sme dali dokopy všetky tieto takzvané falzifikácie, tak súhrnne by predstavovali iba 0,5 percenta hlasov,“ povedal Dmitrij Peskov pre agentúru AFP. „Čisto hypoteticky, ak by všetkým tým sťažnostiam súdy vyhoveli, nespochybní sa tak legitimita volieb ani výsledky hlasovania,“ dodal.

„S pomocou akej metodiky tak presne stanovil množstvo prechmatov a bleskovo zhodnotil ich potenciálny vplyv na výsledky, Putinov hovorca neprezradil,“ ironicky glosoval Peskovovo vyjadrenie denník Viedomosti.

Prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu sľúbil, že nariadi prešetriť všetky sťažnosti na porušenie volebnej legislatívy. Generálny prokurátor Jurij Čajka potvrdil, že „podľa výsledkov previerky budú prijaté zákonom stanovené opatrenia až po trestné stíhanie“. Vyslovil však presvedčenie, že na preratúvanie hlasov a opakované voľby nie je dôvod.

Aj predseda Ústrednej volebnej komisie Vladimir Čurov oznámil, že sa obráti na orgány činné v trestnom konaní. Nie však vo veci volebných machinácií, ale s požiadavkou nájsť „sponzorov a objednávateľov“ videí „s takzvanými podvodmi“. Na internete kolujú desiatky videozáznamov dokumentujúcich volebné machinácie. Čarodejník, ako opozícia Čurova hanlivo prezýva nielen pre jeho „čarovanie“ s volebnými výsledkami, ale aj na základe pochvaly od prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý tak ocenil jeho „čarodejnícke“ schopnosti predpovedať volebnú účasť, tvrdí, že videozáznamy s falšovaním vo volebných miestnostiach sú falošné.

Po sporných voľbách sa od Kremľa odvracajú aj jeho niekdajší spojenci. Dávny blízky priateľ Putina a jeho donedávny minister financií Alexej Kudrin oznámil, že sa chystá podporiť vznikajúcu liberálnu stranu, ktorá bude v opozícii k Jednotnému Rusku.

Kudrin v rozhovore pre denník Viedomosti povedal, že sa na voľbách zúčastnil len preto, aby jeho „hlasovací lístok nezneužili na machinácie“. Podporil tiež hlasy volajúce po odvolaní Čurova. Analytici predpokladajú, že pred marcovými prezidentskými voľbami dlhoročný minister financií môže podporiť jedného z najbohatších ruských oligarchov Michaila Prochorova, ktorý v pondelok ohlásil svoju kandidatúru.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba