Odstavenie elektrárne Fukušima bude trvať až 40 rokov

Odstavenie jadrovej elektrárne Fukušima I., ktorú poškodilo marcové zemetrasenie a následné vlny tsunami, bude trvať až 40 rokov. Tento odhad poskytli japonská vláda a prevádzkovateľ elektrárne TEPCO.

21.12.2011 09:44
debata

Podľa vypracovaného plánu bude technikom trvať asi 25 rokov, kým odstránia z reaktorov jadrové palivo, ktoré pre vysokú teplotu uniklo z ochranných kontajnerov. Prvých desať rokov sa budú zaoberať len spôsobmi a technológiami, ako palivo bezpečne dostať z reaktorov.

„Každý jeden krok odstavenia predstavuje množstvo technologických výziev,“ povedal minister Goši Hosono, ktorý má v japonskej vláde na starosti riešenie jadrovej katastrofy vo Fukušime.

Na odstránenie paliva sa podľa neho budú musieť použiť nové technológie vrátane robotov na diaľkové ovládanie. Vláda už predtým informovala, že situácia v reaktoroch sa stabilizovala, keďže teplota už nepresahuje 100 stupňov Celzia a úroveň rádioaktivity sa znížila.

Japonská prefektúra Fukušima sa stala v marci dejiskom najhoršej jadrovej katastrofy za posledných 25 rokov, keď zemetrasenie a tsunami poškodili viacero blokov elektrárne umiestnenej priamo na tichomorskom pobreží. Zemetrasenie vyradilo chladiace systémy elektrárne Fukušima I., čo spôsobilo prehriatie jej reaktorov a následne únik radiácie do okolia.

debata chyba