Putin: Opozícii chýbajú ciele aj lídri

Ruský premiér Vladimir Putin obvinil opozíciu, že jej chýbajú ciele aj lídri a zároveň prisľúbil, že budúcoročné prezidentské voľby budú transparentné. Ide o prvé vyjadrenia ruského premiéra od masových víkendových protestov proti jeho vláde.

27.12.2011 14:48
Ruský premiér Vladimir Putin Foto: ,
Ruský premiér Vladimir Putin počas stretnutia so svojimi stúpencami v Moskve deklaroval, že chce, aby boli marcové voľby hlavy štátu absolútne transparentné.
debata (23)

„Problém je, že nemajú žiadny samostatný program,“ povedal Celoruskému ľudovému frontu, hnutiu zastrešujúcemu jeho stúpencov. „Majú veľa individuálnych programov, ale žiadny jednotný a žiadnu jasnú cestu na dosiahnutie svojich cieľov, ktoré rovnako nie sú jasné a nemajú ani žiadnych ľudí, ktorí by boli schopní vykonať niečo konkrétne,“ skritizoval ruský premiér svojich oponentov.

Putin čelil v sobotu v Moskve najväčším protestom proti jeho 12-ročnej vláde, počas ktorých desaťtisíce Rusov požadovali zopakovanie decembrových parlamentných volieb. V nich opäť zvíťazila premiérova strana Jednotné Rusko, medzinárodní pozorovatelia ich však označili za zmanipulované.

Podľa policajného odhadu protest prilákal okolo 29-tisíc ľudí, organizátori však hovoria až o 120-tisícovej účasti. Išlo pritom o najmasovejšiu protestnú akciu od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorého 20. výročie si Rusi pripomenuli v pondelok. O význame sobotňajšej demonštrácie svedčí aj to, že ju spravodajsky pokrývala ruská štátna televízia, ktorá opozičné protesty spravidla ignoruje.

Putin napriek protestom odmietol nechať preveriť výsledky a dodal, že demonštranti sa len snažia podkopať legitimitu volieb. „Voľby sa skončili. O žiadnom revidovaní nemôže byť ani reči,“ zdôraznil. Zároveň dodal, že nepotrebuje „žiadne triky“, aby si zabezpečil podporu počas marcových prezidentských volieb, ktoré budú podľa jeho slov transparentné. „Musí sa spraviť všetko pre to, aby boli zrozumiteľné, transparentné a objektívne,“ vyhlásil.

Séria demonštrácií, ktorá nasledovala po parlamentných voľbách zo 4. decembra, povzbudila zlomenú ruskú opozíciu, zatlačenú na okraj počas rokov Putinovej vlády. Hnutiu však stále chýba silná vedúca osobnosť.

23 debata chyba