Dostali Usamu bin Ládina

Zasiahol ho Neptúnov trojzubec. To bol názov akcie, po ktorej mohol v máji prezident USA Barack Obama oznámiť svetu, že šéf Al-Kajdá je mŕtvy. Usamu bin Ládina zastrelilo americké komando v pakistanskom Abbottábáde. Špeciálna operácia prišla po viac ako deviatich rokoch od útokov z 11. septembra 2001 na Svetové obchodné centrum v New Yorku a Pentagon. Zahynulo vtedy takmer tritisíc ľudí.

30.12.2011 09:10
Usáma Bin Ládin Foto:
Obávaný šéf teroristickej organizácie Al-Kajdá je mŕtvy.
debata (4)

"Bin Ládin bol lídrom a symbolom Al-Kajdá po viac ako dve desaťročia a pokračoval v plánoch útokov proti našej krajine a našim priateľom a spojencom. Jeho smrť je najvýznamnejším medzníkom v úsilí poraziť Al-Kajdá,“ vyhlásil Obama v televíznom prejave po úspešnej operácii. Po tomto ozname sa vo viacerých mestách USA rozpútali spontánne oslavy. Obamova popularita v prieskumoch verejnej mienky tiež krátkodobo narástla.

Na Usamovi stopu sa Američanom podarilo prísť cez jeho kuriéra. V Abbottábáde žil podľa všetkého najmenej päť rokov. O dvojposchodový dom sa delil s rodinou a pomocníkmi. Tí v záhrade chovali králiky a sliepky.

Samozrejme, tak ako to bolo aj s 11. septembrom, aj smrť Usamu vyvolala vlnu špekulácií. Najhľadanejšieho teroristu  podľa americkej vlády pochovali po identifikácii v mori. Začiatkom decembra sa k rôznym sprisahaneckým teóriám pridal aj saudský princ Chálid bin Talal. "Je  nažive, v americkom väzení. Usama bin Ládin má mnoho dôležitých informácií,“ uviedol  podľa stránky memritv.org.

Prípitok za 10-tisíc dolárov

Zabitie svojho lídra však potvrdila aj Al-Kajdá, na čele teroristickej organizácie ho nahradil Ajmán Zavahrí. A úspech v boji proti terorizmu si vychutnal i americký minister obrany Leon Panetta, ktorý do júna viedol CIA. Podľa agentúry AP si na Usamovu smrť pripil francúzskym vínom za 10-tisíc dolárov, keď spolu so svojimi priateľmi otvoril fľašu Chateau Lafite Rothschild ročník 1870. Alkohol ponúkol majiteľ kalifornskej reštaurácie Ted Balestreri.

"Každý si vychutnal víno z pohára s logom CIA, ktorý si potom mohli vziať ľudia domov ako spomienku na túto príležitosť,“ citovala AP Georgea Littla, hovorcu Pentagonu.

USA dostali bin Ládina. Na fotografii z 1. mája... Foto: Reuters
Obama, televízny prenos, Ládin USA dostali bin Ládina. Na fotografii z 1. mája sleduje prezident USA Barack Obama s ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, viceprezidentom Joem Bidenom a ďalšími členmi národného bezpečnostného tímu vývoj akcie proti bin Ládinovi.

"Všetci by sme mali byť opatrní, ak oslavujú smrť iného človeka, ale Usama bin Ládin mal na svedomí tisíce ľudí. V Kalifornii si pripíjame vínom na mnohé veci, neviem, prečo by to malo byť tentoraz inak,“ komentoval  pre Pravdu Panettove oslavy Brian Fishman, expert na terorizmus z Nadácie pre novú Ameriku

"Panetta si zaslúži svoje víno za 10-tisíc dolárov,“ myslí si aj Daveed Gartenstein-Ross, riaditeľ Centra pre výskum radikalizácie teroristov. "Bol šéfom CIA od februára 2009, Usamu dostali po dva a pol roku, čo je lepší výkon, ako predviedli Panettovi predchodcovia,“ povedal pre Pravdu americký odborník.

Kam smeruje Al-Kajdá

Otázkou zostáva, nakoľko vôbec Usama Al-Kajdá ešte riadil. Agentúra AFP citovala experta, ktorý mal prístup k materiálom, čo sa našli v Abbottábáde. Podľa tohto zdroja, ktorý si želal ostať v anonymite, sa teroristický líder zaoberal najmä  rôznymi všeobecnými úvahami, ale zdá sa, že Al-Kajdá už príkazy nevydával.

Teroristická sieť však smrťou šéfa neskončila. Inšpiruje organizácie v severnej Afrike, Jemene, Somálsku, Nigérii, na Blízkom východe, v Afganistane, Pakistane i juhovýchodnej Ázii. Jej cestu sledujú takzvaní osamelí vlci, teda teroristi, ktorí pracujú mimo akýchkoľvek štruktúr. Za posledných niekoľko rokov sa však darí najmä Spojeným štátom pomerne efektívne likvidovať lídrov Al-Kajdá. Keď Obamu začiatkom decembra jeho republikánski oponenti kritizovali, že je na nepriateľov Ameriky príliš mäkký, šéf Bieleho domu im odkázal: Spýtajte sa Usamu bin Ládina alebo 22 z 30 najvyššie postavených vodcov Al-Kajdá, ktorých sme odstránili, či som ústupčivý.

Článok je súčasťou Ročenky Pravdy, ktorá mapuje výnimočné dni na Slovensku, vo svete, v ekonomike, kultúre a športe v roku 2011.

4 debata chyba