Poľský prokurátor si strelil do hlavy priamo na tlačovke o Smolensku

Poľskí novinári zažili šok priamo na tlačovej konferencii v Poznani, na ktorej vojenský prokurátor Poľský Mikołaj Przybył informoval o stave vyšetrovania leteckej tragédie prezidentského špeciálu pri Smolensku, pri ktorej zahynul aj prezident Lech Kaczyński.

09.01.2012 13:49 , aktualizované: 15:57
Poľský vojenský prokurátor Mikołaj Przybył Foto:
Poľský vojenský prokurátor Mikołaj Przybył pred začatím tlačovej konferencie.
debata (26)

Prokurátor uprostred konferencie požiadal prítomných novinárov o prestávku. Keď všetci z miestnosti odišli, vytiahol zbraň a strelil si do hlavy.

Przybył tesne pred streľbou čítal emotívne vyhlásenie, v ktorom sa ohradzoval voči plánom vrchného prokurátora umiestniť vojenských žalobcov pod civilnú jurisdikciu a obhajoval postup poznaňskej prokuratúry pri vyšetrovaní úniku informácií z vyšetrovania leteckej tragédie pri Smolensku.Kate­goricky odmietol, že by prokurátori novinárov odpočúvali.

Niektoré médiá totiž naznačovali, že vojenskí žalobcovia z Poznane si vyžiadali výpisy účtov a textových správ z mobilov niektorých reportérov, aby zistili, ako informácie týkajúce sa havárie pri Smolensku do novín unikli.

„Počas celej svojej služby na mieste civilného a neskôr vojenského prokurátora som nikdy nezahanbil Poľskú republiku a budem ochraňovať česť prokurátora poľskej armády a prokuratúry. Ďakujem, dajte mi, prosím, päťminútovú prestávku. Potrebujem si odpočinúť,“ povedal.

Krátko po tom, ako opustil miestnosť posledný novinár, zaznel výstrel. Kamery v miestnosti v tom čase bežali zapnuté. Na zázname je zreteľne počuť, ako odisťuje zbraň, padne výstrel a telo padne na zem. Poľské médiá informovali, že Przybyła previezli do nemocnice ihneď po tom, čo novinári našli ležať prokurátora na podlahe v kaluži krvi. Viaceré poľské televízie odvysielali zábery prokurátorovho tela za jeho stolom, kým ho sanitka odviezla do nemocnice.

Przybyłov stav je vraj momentálne stabilizovaný a je už mimo ohrozenia na živote.

Mikołaj Przybył je zástupca šéfa vojenskej prokuratúry v Poznani, ktorá sa zaoberá organizovaným zločinom v armáde ako napríklad korupciou v nákupoch vybavenia poľských vojakov slúžiacich najprv v Iraku a potom v Afganistane.

26 debata chyba