Počet nezvestných z luxusnej lode Costa Concordia stúpol na 29

Počet nezvestných po havárii talianskej luxusnej výletnej lode Costa Concordia stúpol na 29, z toho štyria sú členovia posádky a 25 cestujúcich, informoval taliansky denník Corriere della Sera.

17.01.2012 08:51 , aktualizované: 10:57
Costa Concordia, potopená loď, Taliansko Foto:
Potápači našli v prevrátenej luxusnej výletnej lodi Costa Concordia zatiaľ šesť obetí.
debata

Náčelník talianskej pobrežnej stráže Marco Bruscko spresnil, že asi desiati z nezvestných sú nemeckí turisti, šiesti sú Taliani. Medzi nezvestnými talianskymi turistami je aj päťročné dievčatko.

Informácie o nemeckých turistoch sa rôznia, nemecké veľvyslanectvo v Taliansku totiž hovorí o dvanástich Nemcoch na palube stroskotanej lode, o ktorých nemajú žiadnu zmienku. Medzi nezvestnými sú zrejme aj dvaja Američania a dvaja Francúzi. Záchranári doteraz našli šesť obetí lodného nešťastia.

Nemecko po zistení, že medzi nezvestnými sú jeho obyvatelia, vyzýva Talianov, aby čo najskôr objasnili príčiny nešťastia. Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle žiada, aby čo najskôr zistili skutočnosti, ktoré predchádzali nešťastiu pri pobreží talianskeho ostrova Giglio. Podľa jeho informácií sa na palube lode nachádzalo až 566 nemeckých turistov vo veku 50 až 70 rokov. „Je potrebné zistiť, čo spôsobilo, alebo kto zapríčinil toto nešťastie a vyvodiť zodpovednosť,“ vyhlásil.

Potápači v pondelok pokračovali v pátraní po mŕtvych v priestoroch lode. Na poludnie však museli práce prerušiť. Zhoršilo sa počasie a navyše loď sa na kamenistom mieste posunula, preto záchranárov z miesta nešťastia odvolali. V noci na utorok však záchranári pokračovali v práci a v havarovanej výletnej lodi našli siedmu obeť, telo sa im však zatiaľ nepodarilo vytiahnuť.

debata chyba