Nehoda Concordie má už 11 obetí, cestujúci hromadne žalujú majiteľa

Talianski potápači poobede objavili vo vraku stroskotanej lode Costa Concordia ďalších päť tiel, počet obetí nehody tak stúpol na 11. Nález potvrdili talianske médiá.

17.01.2012 19:26
Luxusná loď Costa Concordia Foto: ,
Luxusná loď Costa Concordia narazila na plytčinu pri ostrove Giglio pri talianskom pobreží.
debata

Telá našli v zadnej časti plavidla, do ktorej sa dostali po vytvorení dier pomocou výbušnín. Nie je však jasné, či ide o členov posádky alebo cestujúcich.

Desiatky cestujúcich podávajú na majiteľa žalobu

Viac ako 70 cestujúcich stroskotanej lode sa rozhodlo podať hromadnú žalobu na vlastníka plavidla. Potvrdila to talianska organizácia pre ochranu spotrebiteľov Codacons. Podľa jej šéfa Carla Rienziho je cieľom žaloby odškodniť všetkých pasažierov v piatok potopenej lode sumou 10-tisíc eur za „utrpené materiálne škody, za strach, ktorý zažili, za zruinovanú dovolenku a riziká, ktoré podstúpili“. Právny podnet však ešte budú musieť preskúmať zodpovedné úrady, čo by údajne mohlo trvať aj niekoľko mesiacov.

Talianska prokuratúra medzitým požiadala sudcu o predĺženie väzby kapitánovi Costy Concordie Francescovi Schettinovi, ktorý je obvinený z niekoľkonásobného neúmyselného zabitia a opustenia lode pred ukončením evakuácie. Prokuratúra tak urobila po utorkovom trojhodinovom vypočúvaní Schettina. Ten v utorok vyšetrovateľom zopakoval, že loď neopustil.

Takmer 300 metrov dlhé luxusné plavidlo s 3200 pasažiermi a tisícčlennou posádkou na palube v piatok v noci narazilo na plytčinu a začalo sa potápať. Tragickou bilanciou nehody plavidla za 450 miliónov eur je jedenásť mŕtvych, desiatky zranených a 24 nezvestných. Costa Concordia je najväčšou loďou v histórii, ktorá stroskotala. Prekonala tak Titanic, ktorý mal 270 metrov a zmestilo sa naň 3600 ľudí. Legendárne plavidlo sa potopilo pred sto rokmi, v apríli 1912. Z 2 200 ľudí na palube zahynulo 1500.

debata chyba