Záchranné práce pri talianskej lodi prerušili, vrak ohrozuje potápačov

Záchranári v stredu ráno znovu prerušili pátranie po asi dvadsiatke nezvestných z výletnej lode Costa Concordia, ktorá v piatok stroskotala pri talianskom pobreží. Vrak, ktorý pri nehode uviazol na útese, sa začal pohybovať. Hovorca hasičského zboru agentúre AFP povedal, že záchranári sa k nemu teraz nemôžu priblížiť.

18.01.2012 10:00 , aktualizované: 12:29
Luxusná loď Costa Concordia Foto: ,
Pohyb lode ohrozuje potápačov, ktorí vnútri hľadajú nezvestných.
debata

Obrie výletné plavidlo s viac ako 4200 ľuďmi na palube narazilo na útes potom, čo sa odklonilo od stanoveného kurzu. Nehoda sa stala len pol kilometra od ostrova Giglio a vyžiadala si zatiaľ najmenej 11 obetí.

Záchranné práce boli kvôli posunu lodi prerušené už v pondelok napoludnie. V stredu sa zastavili o 08:00 SEČ po tom, čo sa loď o niekoľko centimetrov posunula. Pohyb lode ohrozuje potápačov, ktorí v útrobách hľadajú nezvestných.

„Vyhodnocujeme, či (vrak) získal nový oporný bod, aby sme vedeli, či pokračovať. V tejto chvíli sa k nemu nemôžeme ani priblížiť,“ povedal AFP hovorca hasičov Luca Cari.

Kapitán lode bol obvinený z niekoľkonásobného zabitia a predčasného opustenia lode, za čo mu hrozí až 15 rokov väzenia. V noci na stredu bol z rozhodnutia súdu prepustený z väzby a prevezený do domáceho väzenia.

Kapitán vraj loď riadil ako Ferrari

Kapitán výletnej lode Costa Concordia riadil skoro 300 metrov dlhé plavidlo ako Ferrari. Talianskemu denníku La Repubblica to povedal jeden z dôstojníkov na palube.

„Keby som to mal k niečomu prirovnať, mali sme dojem, že s loďou manévruje, ako keby na ceste riadil autobus ako Ferrari,“ povedal podľa webu telegraph.co.uk dôstojník Martino Pellegrino talianskemu denníku. Kapitán bol vraj „autoritársky“ a „neústupný“, pokiaľ ide o spôsob, akým velil Concordii počas ciest po Stredomorí.

Schettino kvôli piatkovej havárii čelí obvineniu z niekoľkonásobného zabitia a opustenie lode a hrozí mu až 15 rokov väzenia.

Podľa nepotvrdených správ kapitán pred mesiacom trval na vyplávaní z francúzskeho prístavu Marseille napriek silnému vetru, hoci niektorí spolupracovníci s tým nesúhlasili. Voči Schettinovi mal vraj vždy výhrady bývalý kapitán Concordie a jeho niekdajší nadriadený Mario Palomba: „Je pravda, že to bol môj zástupca, moc ale preháňal.“

Kapitán obvinenia v súvislosti s nešťastím lode odmieta. Okrem iného tvrdí, že skalisko, do ktorého loď narazila, nebolo zaznačené v námorných mapách. Zastávajú sa ho aj niektorí spolupracovníci. Podľa ďalšieho dôstojníka Michela Miccia päťdesiatdvaročný Schettino v prepravnej spoločnosti Costa Cruises urobil „vynikajúcu kariéru“.

debata chyba