Po viac ako 65 rokoch opäť vyjde v Nemecku Mein Kampf

Pobúrenie i radosť vyvolala stredajšia správa francúzskych médií o publikácii úryvkov z diela vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera. Prvý výňatok z jeho Mein Kampfu s komentárom historikov by mal vyjsť koncom budúceho týždňa v časopise Zeitungszeugen, čo potvrdil jeho vydavateľ.

18.01.2012 20:25
Mein Kampf Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Pôjde tak o prvé zverejnenie častí z knihy, ktorú Hitler napísal v roku 1924 počas svojho pobytu vo väzení. V nej opisuje svoju predstavu o rasovo čistej spoločnosti, svoj odpor ku komunizmu a nevraživosť k Židom.

V Nemecku nie je jeho dielo oficiálne zakázané, no vydávacie práva naň do roku 2015 vlastní vláda spolkovej krajiny Bavorsko, ktorá žiadne ďalšie vydanie nepovolila. Práve na ňu sa preto obrátili kritici budúcotýždňovej publikácie, ktorí to považujú za poburujúce. Naopak, historici sú spokojní, keďže chcú prelomiť tabu nemeckej spoločnosti.

Mein Kampf v Nemecku naposledy vyšiel v roku 1945, pričom historici poukazujú na jeho publikácie po celom svete, dokonca aj v Izraeli.

Do konca druhej svetovej vojny vyšlo v Nemecku približne takmer jedenásť miliónov kusov, pričom od roku 1936 ho každá jedna novomanželská dvojica dostávala od štátu ako dar.

3 debata chyba