Pátranie po nezvestných z havarovanej Concordie opäť obnovili

Pri brehoch talianskeho ostrova Giglio bolo obnovené pátranie po dvoch desiatkach ľudí, ktorí sú stále nezvestní po piatkovom stroskotaní veľkej luxusnej lode Costa Concordia. Jej kapitán podľa talianskej tlače pripustil, že pri manévrovaní urobil chybu.

19.01.2012 11:22
Costa Concordia, potopená loď, Taliansko Foto: ,
Na stroskotanej Coste Concordii obnovili potápači záchranársku akciu.
debata

Potápači ráno informovali, že ich akcia potrvá ešte dvanásť až 24 hodín, hovorca záchranárov však vzápätí uistil, že o ukončení operácie ešte nebolo rozhodnuté. Záchranárom prerušili pátranie po dvadsiatich nezvestných v stredu ráno, pretože vrak uviaznutý na pobrežnom útese sa začal pohybovať.

„Je vhodná doba v dĺžke 12 až 24 hodín pre dokončovanie operácie,“ povedal šéf potápačov Modesto Dilda. „Ešte sme nestanovili termín ukončenia operácií, situácia sa stále vyvíja,“ upozornil však vzápätí hovorca záchranárov Luca Cari.

Kapitán lode Costa Concordia Francesco Schettino podľa talianskych médií priznal, že pri riadení pri ostrove sa dopustil chybu. Odmietol však obvinenie, že úmyselne predčasne opustil stroskotané plavidlo. Tvrdí, že pri organizovaní evakuácie cestujúcich spadol do záchranného člnu a vzhľadom na veľký sklon mohutnej lode s trinástimi palubami sa na ňu nemohol vrátiť.

Kapitána už obvinili z niekoľkonásobného zabitia a predčasného opustenia plavidla, za čo mu hrozí až 15-ročné väzenie. V noci na stredu bol na základe súdneho rozhodnutia prepustený z väzby a nariadili mu domáce väzenie.

Výletná loď s viac ako 4 200 ľuďmi na palube narazila v piatok večer na útes po tom, čo sa odchýlila od stanoveného kurzu. Nehoda sa stala asi pol kilometra od ostrova Giglio a vyžiadala si najmenej jedenásť obetí. Desiatky ľudí bolo zranených.

debata chyba