Kapitán stroskotanej Concordie si priznal chybu

Kapitán talianskej výletnej lode Costa Concordia, ktorá sa v piatok potopila, si konečne priznal chybu.

19.01.2012 15:31
Francesco Schettino, Concordia, Taliansko Foto: ,
Kapitán talianskej výletnej lode Francesco Schettino
debata (1)

Loď sa po náraze na plytčinu potopila a v jej útrobách zahynulo najmenej 11 z približne 4200 ľudí na palube. Obetí však ešte môže byť viac, keďže záchranári ešte stále pátrajú po 20 nezvestných. Šance na to, že by boli ešte živí, sú pritom mizivé.

Schettino vyšetrovaciemu sudcovi vo štvrtok potvrdil predošlé špekulácie médií, podľa ktorých sa k Gigliu priblížil, aby „pozdravil“ bývalého kapitána na toskánskom ostrove. Kapitán podľa vlastných slov loď navigoval len „pohľadom“. „Poznal som veľmi dobre hĺbku mora a tento manéver som uskutočnil už tri alebo štyrikrát,“ píše sa v jeho výpovedi pred vyšetrovacím sudcom, ktorá unikla do talianskych médií. „Tentoraz som však nariadil otočný manéver príliš neskoro a skončil som vo vode, ktorá bola príliš plytká. Neviem, čo sa stalo,“ priznal si chybu Schettino.

Kapitána medzitým už prepustili z väzby a umiestnili ho do domáceho väzenia, v ktorom zostane zrejme až do začiatku súdneho procesu. V ňom bude čeliť obvineniam z niekoľkonásobného neúmyselného zabitia a opustenia lode pred ukončením evakuácie. Hrozí mu 15 rokov za mrežami.

Kapitán zachránil tisíce životov, tvrdí cestujúca

Žena moldavského pôvodu vo štvrtok odmietla tvrdenia filipínskeho kuchára stroskotanej výletnej lode, ktorý obvinil kapitána Costy Concordie z nedbanlivosti. Kuchár tvrdí, že Schettino si krátko po náraze išiel vypiť s neznámou ženou do baru, kde bol ešte 30 minút po náraze. To však ona rezolútne popiera. Pre agentúru AFP naopak povedala, že kapitán zachránil tisíce životov a palubu luxusného plavidla neopustil. Iné však zase hovoria viacerí svedkovia, ktorý Schettina videli na brehu zanedlho po náraze na plytčinu. Údajne si dokonca mal zavolať taxík a snažil sa odísť.

Talianski vyšetrovatelia chcú s Moldavkou hovoriť aj preto, že nebola na zozname pasažierov ani členov posádky. Špekuluje sa, že bola kapitánovým špeciálnym hosťom počas okružnej plavby Stredomorím, ktorá sa však skončila krátko od vyplávania na toskánskom ostrove Giglio. Údajne krátko pred osudným incidentom s kapitánom večerala a v momente nárazu bola na veliteľskom mostíku.

1 debata chyba